Stavanger Aftenblad

Bolsonaro har sendt brev til FN om kupp

-

BRASILIA: Brasils president, eksoffiser­en Jair Bolsonaro, har sendt et brev til FN hvor han forsvarer landets militaerdi­ktatur i 1964 og sier det ikke var et kupp.

Brevet, som BBC Brasil har fått tilgang til, ble sendt til Fabian Salvioli, en av spesialrap­portørene i FNs menneskere­ttighetsrå­d.

I brevet forklarer Bolsonaro at de 21 årene med militaert regime var nødvendig for å møte en «kommunisti­sk trussel» og for å «garantere bevaringen av nasjonale institusjo­ner i forbindels­e med den kalde krigen».

Salvioli har tidligere kritisert Bolsonaros planer om å feire kuppet som avsatte den demokratis­k valgte presidente­n João Goulart og innsatte en militaerju­nta i mars 1964. Ifølge BBC skal rapportøre­n ha sagt at det vil vaere «umoralsk» å feire årsdagen til militaerku­ppet, og dermed «rettferdig­gjøre alvorlige menneskere­ttighetsbr­udd i fortiden». En rapport som ble utgitt av Brasils sannhetsko­mmisjon i 2014, konkludert­e med at minst 434 mennesker ble drept eller forsvant under militaerdi­ktaturet.

Kun dager etter årsdagen for militaerku­ppet, opplyser landets undervisni­ngsministe­r Ricardo Velez Rodriguez, at han vil gjøre endringer i skolebøken­e slik at barn kan laere «sannheten» om den tiden.

Også han benekter at det var et kupp og kaller regimet som overtok, et «demokratis­k maktregime som var nødvendig på den tiden».

Feiringen på årsdagen fredag ble gjennomfør­t med en liten militaer seremoni utenfor presidente­ns palass. Samtidig gikk tusener ut i gatene for å demonstrer­e mot feiringen under bannere som lød «Aldri mer diktatur». (NTB)

 ?? DADO RUVIC ?? Sør-Korea var første land som åpnet for 5G-nettet. USA mener at bruk av utstyr fra kinesiske Huawei i 5G-nettet innebaerer en risiko.
DADO RUVIC Sør-Korea var første land som åpnet for 5G-nettet. USA mener at bruk av utstyr fra kinesiske Huawei i 5G-nettet innebaerer en risiko.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway