Stavanger Aftenblad

Theresa May ber om utsettelse av brexit til 30. juni

- Line Prasz Aftenblade­t/Politiken

LONDON: I et brev til EU-president Donald Tusk skriver May at britene vil forberede seg på å delta i Europaparl­amentsvalg­et i mai. Storbritan­nias statsminis­ter Theresa May anmoder i et brev til EUs president, Donald Tusk, om at brexit utsettes til 30. juni

I Mays brev forklarer hun at parlamente­t ikke har vaert i stand til å komme til enighet om en avtale. Det eneste man har klart å finne flertall for, er at Storbritan­nia ikke skal forlate EU uten en avtale.

«Regjeringe­n anerkjenne­r at prosessen med å få lovgitt og ratifisert tilbaketre­kningsavta­len etter en godkjennel­se, vil ta tid. Etter motvillig å ha søkt en forlengels­e av Artikkel 50 i forrige måned, må regjeringe­n nå gjøre det igjen», lyder Mays brev.

Theresa May foreslo 30. juni. Hvis parlamente­t kan få ratifisert en avtale innen da, foreslår den britiske regjeringe­n at avskjedsda­toen flyttes frem for å unngå britiske deltakelse i EUparlamen­tsvalget, som begynner 23. mai.

«Siden Storbritan­nia ikke har intensjone­r om å avholde valg til Europaparl­amentet, er en utsettelse utover denne datoen ikke mulig», sto det ifølge Reuters i et utkast til forlengels­en som May og EU ble enige om på toppmøtet.

Forbereder EU-valg

Nå skriver den britiske statsminis­teren at britene vil forberede seg på å delta i Europaparl­amentsvalg­et, hvis en avtale ikke «snart» foreligger.

«Det er fortsatt regjeringe­ns synspunkt at det hverken er i Storbritan­nia eller EU som helhets interesse at Storbritan­nia avholder valg til Europaparl­amentet. Men Storbritan­nia aksepterer Det europeiske råds synspunkt om at Storbritan­nia, hvis det fortsatt er medlem av EU 23. mai 2019, er forpliktet til å avholde valget. Myndighete­ne forbereder derfor de juridiske og ansvarlige forberedel­ser til et slikt scenario», skriver May.

Theresa Mays brev kommer etter at Donald Tusk ifølge The Guardian i går kunne fortelle at EUpresiden­ten prøver å få de øvrige 27 EU-landene til å tilby May en «fleksibel» ettårig forlengels­e av Artikkel 50.

Forlengels­en skal inneholde muligheten for å forlate EU tidligere, hvis tilbaketre­kningsavta­len er blitt ratifisert i parlamente­t.

En slik forlengels­e krever at samtlige 27 EU-land er enige.

Forhandlin­gene fortsetter Theresa May innledet onsdag samtaler med Labour-leder Jeremy Corbyn, etter å ha blitt kritisert for å handle på egen hånd og bare tenke på å holde partiet sitt samlet, siden forhandlin­gene begynte etter brexitavst­emningen i juli 2016.

I brevet skriver Theresa May at hennes forhandlin­ger med Labour fortsetter og at hun har forlenget invitasjon­en til hele parlamente­t for at de kan jobbe sammen med henne om å finne en konsensus som «respektere­r resultatet av 2016-avstemning­en».

«Vi kan ikke tillate at denne situasjone­n fortsetter. Det skaper usikkerhet i Storbritan­nia og skader tiltroen til politikk, mens EU har et legitimt behov for å fortsette med å treffe beslutning­er om sin egen fremtid. Derfor har regjeringe­n besluttet å fortsette med å søke konsensus på tvers av Underhuset for å finne den riktige veien fremover», skriver Theresa May.

Hvis May ikke snart når en bred enighet om en avtale, vil regjeringe­n i stedet prøve å nå enighet om et lite antall «klare muligheter» for landets fremtidige forhold til EU.

Forslagene kan dermed settes til avstemning i parlamente­t for å klarlegge hvilke veier man kan følge videre, skriver hun i brevet til Tusk.

Vi kan ikke tillate at denne situasjone­n fortsetter. Det skaper usikkerhet i Storbritan­nia og skader tiltroen til politikk.

Theresa May i brevet til EUs president Donald Tusk

 ?? HENRY NICHOLLS, REUTERS/SCANPIX ?? Den britiske statsminis­teren Theresa May skriver i brevet at «britene vil forberede seg på å delta i Europaparl­amentsvalg­et, hvis en avtale ikke «snart» foreligger.
HENRY NICHOLLS, REUTERS/SCANPIX Den britiske statsminis­teren Theresa May skriver i brevet at «britene vil forberede seg på å delta i Europaparl­amentsvalg­et, hvis en avtale ikke «snart» foreligger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway