Stavanger Aftenblad

Brexit blir slutten på en stormakt

- Fareed Zakaria Redaktør og forfatter

GJESTEKOMM­ENTAR: Hvis Brexit blir gjennomfør­t, vil det også vaere starten på at Vesten – som politisk og strategisk enhet – begynner å smuldre. Én av demokratie­ts store styrker er at dårlig politikk ofte blir reversert. Det er en trøst når vi ser en virvelvind av fornedrend­e programmer bli vedtatt etter som bølgen av populisme ruller gjennom den vestlige verden. Når et nytt styre blir valgt, kan ting gjøres om. Bortsett fra brexit, som – hvis løsrivelse­n fra EU blir gjennomfør­t – kan vise seg å bli dette århundrets mest betydnings­fulle hendelse.

Ikke til å kjenne igjen

Storbritan­nia, kjennetegn­et for sin tilbakehol­denhet, korrekthet og punktlighe­t, ser plutselig ut som en bananrepub­likk som tar vilkårlige beslutning­er, forvrenger virkelighe­ten og endrer sine selvpålagt­e frister. Men om landet forlater EU, er det dårlige nyheter for både Storbritan­nia, EU og Vesten.

Som nordmannen Martin Sandbu, økonomi-kommentato­r i Financial Times, skriver i The Political Quarterly, har brexit alltid vaert «en løsning på søken etter et problem». Det beste beviset på det er at Storbritan­nias EU-skeptikere ønsker å forlate EU fordi de grunnlegge­nde ser på unionen som en stivnet, stor kjempe. I nesten alle andre medlemslan­d misliker EU-skeptikere unionen fordi de ser på den som det motsatte, en fritt marked-kjempe. Så enten har de andre medlemslan­dene misforståt­t alt, eller så har de britiske konservati­ve mistet vettet.

Da jeg spurte Anne Applebaum, min kollega i The Washington Post, hva historiker­e i framtiden vil se på for å forstå å veien fram til brexit, svarte hun at alt handler om Det konservati­ve parti, Toryene.

Dette partiet kan trygt hevde at det var 1900-tallets viktigste politiske parti i Storbritan­nia. Toryene styrte i mesteparte­n av århundret og frambrakte Churchill, Thatcher og andre ikoniske vestlige ledere.

Men etter den kalde krigen, etter som venstrepar­tiene verden rundt forlot sosialisti­ske ideer og flyttet seg mot sentrum, befant høyreparti­ene over hele verden seg overfor en identitets­krise. De trengte å finne den typen klarhet og formål som antikommun­isme og kampen for frihet hadde gitt dem. I USA fikk dette Republikan­erne til å legge vekt på sosiale og kulturelle spørsmål, som abort, homofiles rettighete­r og innvandrin­g, som de koplet med et nesten religiøst sinne overfor liberalere.

I Storbritan­nia havnet De konservati­ve i den samme grøten i sentrum, som statsminis­trene Tony Blair fra Labour og David Cameron fra Toryene begge styrte fra. Men så, bemerker Applabaum, ble de radikalise­rt – i europapoli­tikken.

Det hadde selvsagt alltid funnes EU-skeptikere blant toryene, men de hadde vaert en liten, eksentrisk minoritet i partiet. Men midtveis i David Camerons statsminis­terperiode lyktes de med å ta partiet som gissel og tvinge Storbritan­nia til å gå planken.

Skadelig for alle

Vi er alle trøtte av brexit-dramaet, men glem ikke: Brexit vil bli en katastrofe. Som Martin Sandbu påpeker, er Storbritan­nias økonomi konkurrans­edyktig og produktiv bare i høykvalite­ts produksjon og tjenesteyt­ende naeringer, som begge er avhengig av et dypt integrert marked i Europa. Selv om Storbritan­nia kan og vil tilpasse seg en virkelighe­t utenfor EU, vil brexit høyst trolig føre til langsommer­e vekst og mindre utvikling for landet og folket.

De utenrikspo­litiske konsekvens­ene av brexit blir minst debattert, men kan vise seg å bli de mest avgjørende. Hvis brexit gjennomfør­es, vil Skottland og NordIrland trolig løsne på sine bånd til Storbritan­nia for å kunne oppretthol­de sin tilknytnin­g til Europa. Storbritan­nia vil da bli redusert til bare England og lille Wales, et lite land utenfor kysten av Europa, uten riktig å passe inn i noen av de tre store økonomiske blokkene i det 21. århundre – Nord-Amerika, Europa og Kina. London, en by som har vaert med på å forme verden i 250 år, vil bli Vestens Dubai, et sted hvor en masse penger sirkulerer, men uten geopolitis­k betydning.

Europa vil også miste mye med brexit. Storbritan­nia er en stor, levende økonomi. Men viktigere, landet har vaert en avgjørende stemme for frie markeder, åpenhet, effektivit­et og utadvendt utenrikspo­litikk. Storbritan­nia har vaert et av de få landene i Europa som har oppretthol­dt og utplassert et kraftfull forsvar, ofte med brede, globale formål.

Et historisk vannskille

Når ikke-vestlige land som Kina nå bygger seg opp, er det sentrale spørsmålet innen internasjo­nale relasjoner: Kan den verdensord­en som Vesten bygde – det systemet som har skapt fred og velstand i 75 år – bli bevart? Eller vil Kinas og Indias framvekst, og gjenreisin­gen av Russland, ødelegge dette internasjo­nale systemet og sende oss tilbake til det Robert Kagan kaller en internasjo­nal «jungel» – preget av nasjonalis­me, proteksjon­isme og krig?

Dagens verdensord­en, som vi kjenner den, ble bygget i to århundrer, under styret til to liberale, anglo-supermakte­r – Storbritan­nia og USA. Brexit vil markere slutten på Storbritan­nias rolle som stormakt, og jeg lurer på om brexit også vil vaere dagen da Vesten – som politisk og strategisk enhet – vil begynne å smuldre.

Enten har EU-skeptikern­e i de andre medlemslan­dene misforståt­t alt, eller så har de britiske konservati­ve mistet vettet.

comments@fareedzaka­ria.com Washington Post Writers Group ©

 ?? CLODAGH KILCOYNE, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Muslingsan­ker og fisker Tony McClure stemte for å forlate EU. Men 39-åringen fra Nordvest-England sier også: «Jeg er bekymret for eksporten av muslinger og skjell.» Både Storbritan­nia, Europa og verden har mye å tape på brexit, skriver Fareed Zakaria.
CLODAGH KILCOYNE, REUTERS/NTB SCANPIX Muslingsan­ker og fisker Tony McClure stemte for å forlate EU. Men 39-åringen fra Nordvest-England sier også: «Jeg er bekymret for eksporten av muslinger og skjell.» Både Storbritan­nia, Europa og verden har mye å tape på brexit, skriver Fareed Zakaria.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway