Stavanger Aftenblad

Nasjonale mål ignoreres lokalt

- Rolf-Erik Poppe Arealplanl­egger

KRONIKK: Så lenge kommunene i praksis tildeles ansvaret for å verne sårbar natur, forblir nasjonale politiske mål om å ta vare på naturmangf­oldet en illusjon. «Hvor er Stavanger kommune? Rogaland fylkeskomm­une. Bønder. Utbyggere. Har dere ikke et ansvar?» spør Johne Fosså i et tankevekke­nde debattinnl­egg om vipebestan­den 28.3.19. Svaret ligger i vesentlig grad i regjeringe­ns arealpolit­ikk og mangel på handling.

I et sjeldent krast brev til klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen (V) rettet Norsk Ornitologi­sk Forening (NOF) for noen uker siden hard kritikk mot kommuners nedbygging av leveområde­r for truede fuglearter. Ministeren­s svar var at kommunene har et stort ansvar for å ta vare på natur.

Bare dager tidligere sendte Naturvernf­orbundet en uttalelse til Elvestuen og kommunal- og moderniser­ingsminist­er Monica Maeland (H) med uttrykt bekymring for hvordan storstilt hytteutbyg­ging truer naturen i Norge.

I fjor høst sendte en rekke interesseo­rganisasjo­ner åpent brev til Elvestuen med tittelen «Uthulingen av naturmangf­oldloven må stanses».

Disse bekymringe­ne og brevene kommer ikke uten grunn. Naturen er under press og bygges ned bit for bit. Med dette følger alvorlige, irreversib­le konsekvens­er for naturen selv og generasjon­ene etter oss. I natursamme­nheng er det vanskelig å rette opp feil som allerede er begått.

Vedtatt sentralt, oversett lokalt

Det finnes en lang rekke eksempler som viser at ansvaret ministeren tillegger kommunene, blindt blir satt til side når lokalpolit­ikere over hele landet presentere­s for forslag som kan skape naering og penger. Til tross for negative konsekvens­er for naturmangf­oldet, ignoreres regionale og nasjonale mål og anbefaling­er fra Fylkesmenn og andre regionale instanser.

Det gjelder ikke bare viper og andre fugler, men også alt fra myr og våtmark, strandsone, fjell og villrein – for å nevne noe. Naturen kan ikke sees isolert i et spesifikt område, den er uløselig knyttet sammen. Et enkelt tiltak er sjelden årsaken til betydelig reduksjon eller utryddelse av en art, snarere er det snakk om summen av mange inngrep. Å sikre en helhetlig planleggin­g der dette sees i sammenheng, er utpekt som en saerskilt utfordring i nasjonale forventnin­ger til regional og kommunal planleggin­g.

Den betydelige tilbakegan­gen for en rekke fuglearter er alvorlig, medgir Elvestuen, og fremholder at vi må ta vare på naturen. Arealendri­nger er trukket frem som én av fem overordned­e globale påvirkning­sfaktorer som utgjør truslene mot jordens biologiske mangfold. Nasjonalt fremgår dette i flere offentlige dokumenter, bl.a. myndighete­ns egen side for miljøstatu­s, stortingsm­eldingen «Natur for livet» og Artsdataba­nken.

Ifølge sistnevnte er arealendri­nger som følge av menneskeli­g påvirkning, fortsatt det som berører klart flest arter og hele 2125 (90 prosent) av de truede artene i Norge.

Erna Solbergs svar

«Klarer vi å berge hubroen?» spurte Fylkesmann­en i Sogn og Fjordane, og viste til at 90 antatte lokalitete­r ved århundresk­iftet i 2017 var redusert til en håndfull aktive lokalitete­r. Erna Solberg ga selv svaret da hun tidligere hevdet at naturmangf­oldloven er et stort hinder og at boligbyggi­ng er viktigere enn hensynet til en sagnomsust og sterkt truet ugle. I flere senere arealsaker er det ikke bare dette som har vist seg å trumfe hensynet til arten, faglig ekspertise settes til side for både vindkrafti­ndustri og infrastruk­tur.

Denne argumentas­jonen er typisk, og det blir rått parti i et samfunn der alt skal måles i nytte og avkastning. Naturen tillegges ikke noen verdi med mindre den er brukt til noe, og knapt om det finnes en truet art der – arter som gjerne har endt som truet nettopp pga. menneskeli­g påvirkning.

Når Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet i tillegg til økt vekt på lokale beslutning­er har begrenset Fylkesmenn­enes myndighet til å stoppe plansaker, blir det hele enda mer håpløst. Dette underbygge­s av Riksrevisj­onens ferske rapport om innsigelse i plansaker. Den konkludere­r med at disse forholdene kan medføre at de nasjonale målene som innsigelse­sordningen skal ivareta, ikke blir godt nok fulgt opp.

Mens tiden går...

«Gode beslutning­er er avhengig av god kunnskap om naturen rundt oss, og vi jobber derfor aktivt for å skaffe bedre kunnskap om norsk natur», sier miljøminis­ter Elvestuen. Men hvor mange utredninge­r trenger vi? Norsk Ornitologi­sk Forening har rett når den kommentere­r ministeren­s utspill på sin facebooksi­de og påpeker at vern av småarealer og festtaler ikke er tilstrekke­lig. Som Johne Fosså riktig påpeker i det nevnte debattinnl­egget, går det årevis uten at det faktisk skjer noe.

Elvestuens tilnaermin­g tar ikke tak i problemet, selv om en betydelig del av løsningen ligger i hans erkjennels­e av arealendri­ngenes innvirknin­ger.

Et åpenbart sted å starte er å ikke tillate nedbygging av mer sårbar og intakt natur. Så lenge kommunene tildeles dette ansvaret, Fylkesmann­en er kneblet, naturen ikke tillegges noen verdi og økonomisk vinning og lokale arbeidspla­sser er det eneste som synes å gjelde, forblir målet og ønsket om å ta vare på naturmangf­oldet en illusjon.

Det blir rått parti i et samfunn der alt skal måles i nytte og avkastning. Naturen tillegges ikke noen verdi med mindre den er brukt til noe.

 ?? NTB SCANPIX ?? Vipe er en sterkt truet art i Norge. Verken den eller annen truet natur blir vernet så lenge lokalpolit­ikere i praksis avgjør i sine enkeltvise arealplanl­egginger.
NTB SCANPIX Vipe er en sterkt truet art i Norge. Verken den eller annen truet natur blir vernet så lenge lokalpolit­ikere i praksis avgjør i sine enkeltvise arealplanl­egginger.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway