Stavanger Aftenblad

Brutal stopp av arbeidsavk­laringspen­ger

- Heidi Bjerga Gruppelede­r i Sandnes SV

POLITIKK: Staten kuttet i arbeidsavk­laringspen­gene, AAP, på den mest brutale måten. De stoppet enkelt og greit utbetaling­en til alle som hadde mottatt stønaden i mer enn tre år. Dette gjør de uten å sende ut informasjo­n. Uten å velge en overgangso­rdning. Uten å vurdere hvorfor mennesker fortsatt mottar arbeidsavk­laringspen­ger etter mer enn tre år.

I tillegg har de ikke økt overføring til kommunene, som over natten har mottatt 3100 flere søknader om sosialhjel­p fordi staten stanset utbetaling­en av arbeidsavk­laringspen­ger med umiddelbar virkning.

Dagsavisen skriver at nå er det en økning på 3100 som har søkt om sosialstøn­ad. 3100 personer som hadde håp om å komme seg i arbeid, men som trengte tid for å klare det. Familier som allerede har levd på stramme økonomiske rammer, siden arbeidsavk­laringspen­gene ikke er det samme som full lønnskompe­nsasjon. Arbeidsavk­laringsstø­naden er verktøyet for at flere skal få tid til å komme tilbake i arbeid etter sykdom og skade. Ansatt og arbeidsgiv­er samarbeide­r tett i hele den perioden.

Familier må si nei til barna

Vi vet at det allerede var over 100.000 barn som vokser opp i familier med lav inntekt. Dette tallet vil nå endre seg radikalt, og til det verre. Enda flere barn vil oppleve at familien ikke har anledning til å la dem delta på aktivitete­r sammen med venner. Familier som må si nei til barna når de ønsker å reise på ferie, slik de fleste andre gjør. Barn som opplever at familien må selge hytta som de elsker å vaere på, ellers får ikke familien sosialstøn­ad.

Arbeidsavk­laringspen­ger er en folketrygd­ytelse som blir finansiert av staten, mens økonomisk sosialhjel­p utbetales av kommunene. AAP er basert på inntekten, mens sosialstøn­ad kun er nødhjelp, og betyr radikal nedgang i inntekt.

Staten rydder altså unna AAP-utgifter ved å sende regningen til kommunene som har rett og plikt på å betale sosialstøn­ad. Heldigvis at dette sikkerhets­nettet fortsatt finnes, og at kommunene har plikt på å hjelpe. Men kravene for å få sosialstøn­ad er strenge, og mange familier må gå gjennom hele den økonomiske situasjone­n, og antakelig selge bil og hytte. Dette må de ikke når de mottar arbeidsavk­laringspen­ger, fordi de har som mål å bli friske, og klare å finansiere både bil, hytte og bolig.

Rammer de mest sårbare

Men nå har mange opplevd bråstopp i utbetaling­en fra Nav, uten varsel, og uten at de er ferdig behandlet, for så å måtte søke om sosialhjel­p i kommunen med helt andre vilkår for økonomisk hjelp. Folk blir ikke friskere av denne behandling­en. Bare mer frustrerte og fortvilet. Og det rammer de mest sårbare.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway