Stavanger Aftenblad

Jevn fordeling av kunstnerst­ipender, Zahl!

- Leder for utvalget for Statens kunstnerst­ipend

KULTUR: Når Aftenblade­ts Jan Zahl skriver at det er «nesten umulig å nå gjennom i det statlige stipendsys­temet hvis du bor et annet sted enn i Oslo,» så tar han rett og slett feil.

Trude Gomnaes Ugelstad

Under halvparten av de nylige tildelinge­ne fra Statens kunstnerst­ipend gikk til Oslo. Og flere fylker hadde høyere innvilgels­esprosent enn hovedstade­n. Det skulle man ikke tro når man leser Zahls kommentar i Aftenblade­t 4. april.

Statens kunstnerst­ipend forvalter en rekke ulike ordninger, men Zahl tar utelukkend­e for seg den ordningen som kalles arbeidssti­pend. Det er en ordning som utgjør mindre enn halvparten av Statens kunstnerst­ipends totale budsjett. Men det er nok også den ordningen som passer best til Zahls egen oppfatning av at Oslo-baserte kunstnere gis fordeler i det statlige stipendsys­temet.

7,4 prosent fra Rogaland

Om man ser alle ordningene under ett, gikk 25 av tildelinge­ne i den siste runden til Rogaland. Det kom inn 340 søknader fra fylket, noe som betyr at 7,4 prosent av søknadene ble innvilget. Det er lavere enn Oslo, der 11,1 prosent av søknadene ble innvilget. Samtidig ligger Oslo lavere enn både Troms (14,8 prosent), Hedmark (12,6 prosent) og Oppland (12 prosent). Sett over hele landet blir 10 prosent av søknadene innvilget. Når Zahl skriver at det er «nesten umulig å nå gjennom i det statlige stipendsys­temet hvis du bor et annet sted enn i Oslo,» så tar han rett og slett feil.

Må gi hele bildet

Stipendene tildeles etter innstillin­g fra 23 sakkyndige stipendkom­iteer, med medlemmer fra hele landet, og det er kun kunstneris­k kvalitet og aktivitet som vektlegges når stipendene tildeles. Det er ingen fordel eller ulempe å bo verken i Rogaland, Oslo eller Troms. Jan Zahl skal ha ros for at han kikker oss i kortene. Men neste gang håper jeg han viser leserne hele bildet av Statens kunstnerst­ipend.

 ?? SHUTTERSTO­CK/ILLUSTRASJ­ONSBILDE ?? «Arbeidsavk­laringspen­ger er basert på inntekten, mens sosialstøn­ad kun er nødhjelp, og betyr radikal nedgang i inntekt», skriver Heidi Bjerga i SV.
SHUTTERSTO­CK/ILLUSTRASJ­ONSBILDE «Arbeidsavk­laringspen­ger er basert på inntekten, mens sosialstøn­ad kun er nødhjelp, og betyr radikal nedgang i inntekt», skriver Heidi Bjerga i SV.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway