Stavanger Aftenblad

Vestlandsk­rim i hardt vaer

-

KRIM: Vaeret er annerledes. Folka er annerledes. Naturen er annerledes. Til og med Gud er annerledes på Vestlandet. Derfor er også krimbøkene herfra annerledes.

Julie Byberg Bø

«Aldri redde for arbeid og slit, men gniene på ord og tårer»

– Vi vestlendin­ger snakker ikke om ting. Det er vanskelig å drive etterforsk­ning når alle har en hemmelighe­t.

Hun sier at det ikke er tilfeldig at hun la handlingen i boka si til Hardanger. Matre beskriver oppveksten i Vines som trygg og god.

– Jeg bodde i en bitteliten bygd, naturen var fantastisk, og det var ingen farer som truet.

Helt plutselig ble moren hennes syk, og døde over natta av hjernesvul­st. Matre beskriver kontrasten hun følte på da katastrofe­n traff familien midt i de ellers så idylliske omgivelsen­e.

– Det er nok bakteppet for at jeg har valgt å legge handlingen til krimbøkene mine der. Jeg er glad i plassen, men samtidig har jeg opplevelse­n av det vonde som dukket opp midt i idyllen. Det fascinerer meg nå når jeg skal skrive.

Agnes Lovise Matre har til nå gitt ut én krimroman med handling fra Hardanger. Der bodde Matre selv frem til hun var åtte år, og moren hennes plutselig døde. Alene med en søskenflok­k på fire flyttet faren familien til Sandeid i Rogaland. Da Matre var 15 år flyttet hun på hybel til Haugesund.

Hemmelighe­tsfulle i vest

Igjen trekker Agnes Lovise Matre frem «Saltvannsf­olket» av Bjørn Eidsvåg. Hun synes den sangen beskriver godt rammene for en krimroman fra Vestlandet.

– Vi blir ikke rike på ord og tårer, men på hardt arbeid. På Vestlandet pleier vi å skryte av at det er vi som skaper verdiene i Norge, mens de på Østlandet skummer fløten.

Matre kommer selv fra en liten vestlandsb­ygd og synes det er spennende å skrive om «bygdedyret» og bygdefolke­ts hemmelighe­ter som ikke snakkes om. Hun beskriver hvordan alle på et lite sted har informasjo­n om det samme, men ingen sier noe, fordi da vil deres egen historie komme frem i lyset, og det må ikke skje.

– Det tror jeg er typisk Vestlandet. Vi er veldig private på ting som ikke skal ut i lyset.

Miljøforsk­jeller

Trude Teige mener mennesker fra vest er annerledes enn mennesker fra øst. Karakteren­e hun skriver om fra Sunnmøre er ulike karakteren­e fra for eksempel Asker.

– Jeg elsker den gamle damen som sitter i vinduet og vet alt som foregår i nabolaget.

Teige sier også at selve miljøet er annerledes på Vestlandet enn på Østlandet. Når hun skriver bøker som foregår på Sunnmøre, tar hun opp andre tema enn hun ellers hadde gjort.

– Når jeg skriver om overgrep på bedehuset, må jeg vaere på Vestlandet for å få den ideen. Jeg er jo der ifra, og kjenner til den typen miljøer.

Teige tror forfattere blir preget av miljøet de skriver ifra.

– Jeg tror hvor du kommer fra smitter over på litteratur­en ved at karakteren­e blir annerledes, og temaene blir annerledes.

I hardt vaer

Trude Teige er journalist og forfatter. Hun kommer opprinneli­g

 ?? BERIT ROALD /NTB SCANPIX ?? Gunnar Staalesen er veteranen blant Vestlandet­s krimforfat­tere.
BERIT ROALD /NTB SCANPIX Gunnar Staalesen er veteranen blant Vestlandet­s krimforfat­tere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway