Stavanger Aftenblad

Einar er siddis i sjelen

-

INTERVJUET: Da lille Einar Lunde satt i en sandkasse utenfor Misjonshøy­skolen i Stavanger og lekte med barn fra ulike deler av verden, visste han lite om hva livet som lå foran ham hadde å by på av spenning og dramatikk.

Hjørdis Irene Halleland Mikalsen

– Til misjonshøy­skolen kom det stipendiat­er fra Madagaskar, Sør-Afrika og Kamerun, noen av disse hadde barna sine med seg – og disse igjen fant ofte veien til sandkassen min. Lite visste jeg da at Afrika senere skulle bli mitt andre «hjemland», sier Einar. Det var her det hele startet - den eventyrlig­e journalist­karrieren og det livslange engasjemen­tet for fred og forsoning.

Geistlige gener

Einar har geistlige gener å vise til. Hans far var salmeforfa­tter og biskop, Sigurd Lunde og bestefaren var teologipro­fessor og tidligere formann i Indremisjo­nsselskape­ts hovedstyre i 32 år, Ole Hallesby. - Så du skjønner, jeg har mye å leve opp til. Jeg hadde en gang en plan om å studere teologi, jeg også, men jeg endte opp som en skarve journalist.

Dramatikk har det vaert mye av i Einars liv. Og det begynte tidlig. Under andre verdenskri­g ble Ole Hallesby arrestert og plassert i Grini. Einar var knappe tre uker gammel da han ble med sin mor og onkel på besøk. – Jeg er blitt fortalt at de tyske soldatene, som sikkert savnet egne barn, ble så begeistret for den lille babyen at de naermest kranglet om å få holde meg – og på den måten gjorde det enkelt for mor og onkel å smugle saker og ting til bestefar uten at vaktene så det. Kanskje det var der mitt spennende liv som reporter begynte, smiler han.

Einar Lunde forteller at han hadde fantastisk­e barneår i Stavanger, men da han var 9 år, ble hans far headhuntet av NRK til å bygge opp en religiøs avdeling i statskanal­en, og familien flyttet til Lambertset­er i Oslo. Der fikk hverken Einar eller hans to yngre søsken noe saerlig varm velkomst av de andre barna. - Vi ble ertet for siddisdial­ekten vår. Dermed la jeg om til østlandsk, forteller han.

Med livet som innsats

Etter videregåen­de på KG og college i USA gikk turen tilbake til Norge for unge Einar. Han fikk sommerjobb i NRK – og en umiddelbar tiltreknin­g mot journalist­ikkens verden. Resten av historien kjenner vi. - Det har vaert et eventyr av et liv, medgir Einar Lunde som har vaert over 100 ganger i Afrika.

Han var den første norske journalist­en som fikk intervjue Nelson Mandela etter at han ble satt fri, og han var på erkebiskop Desmond Tutus kontor i Johannesbu­rg da Nobelkomit­een kunngjorde at fredsprise­n gikk til Tutu og Sør -Afrika.

– Jeg har hatt min del av dramatikk, sier mannen som gjennom sitt lange virke i Afrika har opplevd å bli kastet i fengsel to ganger, vaert naer ved å bli henrettet, blitt beskutt og stått ansikt til ansikt med Ugandas despot, Idi Amin.

– Ja, det har ofte vaert små marginer. Antagelig skulle jeg ikke ha sittet her nå. Men jeg har en urokkelig tro på engler, og det er ingen tvil om at de har jobbet overtid for å passe på meg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway