Stavanger Aftenblad

– Bytt lag nå, Alex

- Kjetil Flygind kjetil.flygind@ aftenblade­t.no

SYKLING: Thor Hushovd er ikke i tvil: Alexander Kristoff må bytte arbeidsgiv­er og gå til et lag der han får kjøre for egne sjanser. OUDENAARDE, BELGIA

Den tidligere verdensmes­teren med ti etappeseir­er i Tour de France er ikke til å misforstå når Aftenblade­t snakker med ham like før årets Flandern rundt.

Søndagens klassikerr­itt i Belgia, et av sportens fem monumenter, kan bli en ny, norsk jubeldag, akkurat slik det var i 2015 da Kristoff bet seg fast i Niki Terpstra for så å spurte ned nederlende­ren og sikre Norges første seier i den prestisjef­ulle rittet.

Søndagens utgave av Flandern rundt kan bli den siste i UAE Team Emirates-klaer for Kristoff. Han er på utgående kontrakt, holder alle muligheter åpne og får Hushovd viljen sin signerer han for et lag der han bli den ubestridte nummer én i spurter og ritt som klassikern­e i Belgia og Frankrike.

– Hadde jeg vaert Alexander ville jeg gått til det laget jeg hadde blitt satset på, der jeg ville blitt prioritert og der jeg hadde hatt størst sjanser for å vinne sykkelløp, sier Hushovd til Aftenblade­t.

For god til slite for andre

Han vant selv aldri en de store vårklassik­erne. 2. plass i ParisRouba­ix og 3. plass i Milano-Sanremo er hans beste plassering­er. I Flandern rundt er 14.-plassen fra 2006 hans bests resultat.

Når rytterne klokken 10.45 søndag ruller ut fra Antwerpen med Oudenaarde som siste stopp, venter 270 kilometer på sykkelhist­orisk grunn. Det blir en hel arbeidsdag på sykkelsete­t. Etter seieren i Gent-Wevelgem sist helg er Alexander Kristoff en av favoritten­e til å vinne Flandern igjen.

Hushovd mener han må fortsette å kjøre for egne sjanser, ikke kaste bort talentet på å vaere hjelperytt­er for lagkompis Fernando Gaviria.

– Han er for god til å spille annenfioli­n og vaere hjelperytt­er for Gaviria. Han vant Gent-Wevelgem og han har den kapasitete­n som skal til for å vinne.

– Du må aldri avskrive Alex. Han kan og vil alltid overraske. Det er for tidlig i karrieren å bli hjelperytt­er nå. Å fortsette som det ville vaere å kaste vekk en stor rytter som har gode muligheter til å vinne sykkelløp, sier Hushovd.

– Ingen god vinneropps­krift Kristoff sier selv han føler seg degradert etter Gavirias inntog i laget.

– Jeg synes Alex har vist at han behersker rollen som opptrekker, men det kan han bli om noen år. For hvis du innstiller deg på å vaere en hjelperytt­er, så blir det fort til at du skrur av litt mentalt. Du får en annen innstillin­g til ting. Jeg kan nevne to ryttere det har skjedd med. Det blir helt annerledes. Ingen forventer noe av deg lenger. Det er sjelden en god vinneropps­krift, sier Hushovd.

– Hvilket lag bør han gå til mener du?

– Jeg har tidligere sagt at Deceuninck-Quick Step kunne vaert et godt lag for Alexander. Det er et bra lag, han blir én av mange riktignok, men de er flinke til å få maks ut av rytterne. Der kan Alex vinne mange sykkelløp.

Alexander Kristoff møtte pressen landlig og idyllisk til like utenfor søndagens målby Oudenaarde. En halvtime ble til en time. Kristoff svarte på alle spørsmål og fleipet og lo med nevnte Gaviria.

Avventer

Men han forstår hva Hushovd mener. Og er ikke avvisende til å flytte på seg for å få sine ønsker oppfylt.

– Jeg føler også jeg er god nok til å vinne hvis jeg får kjøre for egne sjanser. Men samtidig øker det vinnersjan­sene for laget når jeg kjører opptrekk for Gaviria. Jeg har vist at jeg er god som opptrekker. Men jeg kommer til å vurdere alle disse tingene når jeg bestemmer meg for hva jeg gjør neste år: Sjanser, lønn, alt.

– Det virker som du fortsatt har et inderlig ønske om å kjøre for å vinne selv?

– Ja, det gir mye mer glede å vinne selv, det må jeg si. Det blir en annen glede når jeg står øverst på podiet selv enn når jeg hjelper andre til seier, slik som i UAE Tour. Selv om laget får en seier så er det litt annerledes. Men dette er en jobb og du gjør det du får beskjed om og betalt for. Så får vi se hvilke muligheter som åpner seg. Jeg trives godt i UAE-laget. Det er fine folk her, Gaviria er også en fin fyr. Men får jeg bedre betingelse­r et annet sted så kan det vaere jeg bytter lag. Det gjenstår å se hva som dukker opp og hva som er mulig for neste år, sier Kristoff til Aftenblade­t.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway