Stavanger Aftenblad

Nato trenger motstemmer

-

LEDER: Få kan begeistre mer enn Natos generalsek­retaer Jens Stoltenber­g (60), men det er helt andre ting enn begeistrin­g som har rammet inn alliansens 70-årsjubileu­m.

Etter Russlands utillateli­ge annekterin­g av Krimhalvøy­a i 2014, er tonen mellom Russland og landene i den vestlige alliansen blitt betydelig hardere. Statsminis­ter Erna Solberg (H) møter mandag Russlands hersker Vladimir Putin. Tonen kommer til å vaere korrekt, men ikke hjertelig.

Besøket kommer ikke til å endre det dårlige klimaet i betydelig grad. Det var også derfor Stoltenber­g brukte markeringe­ne i Washington til å understrek­e betydninge­n av at Nato-landene holder sammen og at alle leverer på målet om at forsvarsut­giftene i hver enkelt nasjon bør utgjøre minst to prosent av brutto nasjonalpr­odukt, BNP.

Det er her Stoltenber­g trenger motstemmer. Selv om medlemslan­dene allerede i 2014 ble enige om målet, er det nødvendig at hver nasjon har en åpen og god prosess på dette. Norge har økt forsvarsut­giftene kraftig de siste fem årene. Bare fra 2018 til statsbudsj­ettet 2019 er det lagt på fire milliarder kroner. Likevel ligger vi bare på mellom 1,6 og 1,7 prosent av BNP.

Russlands piratvirks­omhet er mer omfattende og kreativ enn det vi så ved Krim-invasjonen. De troller og hacker utenlandsk­e internetts­teder, de forstyrrer GPSsignale­r og vi har selvsagt ikke glemt de spektakula­ere forgiftnin­gene i den engelske byen Salisbury i fjor.

Dette har økt beredskape­n og også ført til en velvilje for å styrke forsvarsev­nen i Vesten. Forsvarssj­ef Haakon Bruun-Hanssen er også blitt tydeligere på at dagens norske forsvar etter hans mening ikke holder mål, blant annet brukte han sin årstale til å understrek­e dette.

For 30–40 år siden var det en tydelig og høylydt opposisjon mot både Nato og offisiell norsk sikkerhets­politikk. Denne er delvis forstummet og delvis desimert. Norge trenger nå en ny og annerledes, tverrpolit­isk debatt om forsvarsvi­lje og -evne. Forsvarssj­efen gjør jobben sin, og Stoltenber­g har talegaver, men å kaste seg ut i et milliardka­ppløp bare for å gjøre Nato og USA glade, er uansvarlig.

For det første er det en uskikk å knytte statlige utgiftsamb­isjoner til prosenter. Det svekker fleksibili­teten i et budsjett. Dessuten kan det kaste Forsvaret ut i et utgiftskao­s uten at det tar opp i seg at det kan drives på en mer effektiv måte enn i dag. I tillegg skal det nevnes at regjeringe­n skal legge fram en ny langtidspl­an for Forsvaret neste vår. Derfor må debatten inn i mer kreative og endringsvi­llige baner enn det vi ser i dag. Og derfor må flere engasjere seg.

Å kaste seg ut i et milliardka­ppløp bare for å gjøre Nato og USA glade, er uansvarlig.

 ?? ROBERTS /REUTERS / NTB SCANPIX ?? Generalsek­retaer i Nato, Jens Stoltenber­g, var tydelig i synet på Natos eksistensb­erettigels­e under jubileumsf­eiringen i Washington DC forrige uke.
ROBERTS /REUTERS / NTB SCANPIX Generalsek­retaer i Nato, Jens Stoltenber­g, var tydelig i synet på Natos eksistensb­erettigels­e under jubileumsf­eiringen i Washington DC forrige uke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway