Stavanger Aftenblad

Jonas Gahr Støre har forståelse for oljeopprør­et i Rogaland Ap

-

OSLO: Rogaland Arbeiderpa­rti må føre valgkamp på et vedtak de er mot.

Geir Søndeland

Rogaland Ap brøt lørdag med avtalen som Jonas Gahr Støre og AUF hadde inngått natten i forveien om å skrinlegge konsekvens­utredning av oljeaktivi­tet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Et dramatisk virkemidde­l? – Ja, det er i grunnen det, sa Frode Berge, tidligere fylkeslede­r i Rogaland Ap.

– Terskelen for å ta ut dissens er høy, men for oss er saken så viktig at det er riktig og nødvendig. Det handler jo om Rogaland og hva vi er.

– Har du mislyktes i komiteen når du ikke klarte å stoppe avtalen mellom AUF og Støre?

– Jeg føler det ikke sånn. Hadde jeg lyktes, ville jeg vaert Supermann, Fantomet og James Bond på en gang.

Det ville vaert flott, men det gikk ikke. Vi har hatt veldig mange gode diskusjone­r, og vi har fremmet Rogalands syn på en veldig aktiv og systematis­k måte, sa Berge.

Trøsteprem­ier

At leterefusj­onsordning­en består og at Ap ikke går inn for varig vern, er fattige trøsteprem­ier for majoritete­n i Rogaland Ap.

Delegasjon­sleder Marianne Chesak brøt torsdag med tradisjon og kutyme ved å flagge ønsket om å stemme i strid med Rogaland Aps vedtak. Det falt ikke i god jord hos verken fylkeslede­r Stanley Wirak, Berge, Ap-nestleder Hadia Tajik eller LO Rogaland.

Lørdag ble hun bedt om å stemme mot egen overbevisn­ing. Dette reagerte Rogaland AUF på, men AUFs store triumf overskygge­t likevel alt.

– Jeg har aldri vaert så glad som jeg er nå. Vi har kjempet for dette i 20 år, sier Rogaland AUF-leder Hamza Ali til Aftenblade­t.

– Jeg tror Jonas Gahr Støre innså hvor sterke AUF er. Vi har stått knallhardt på i alle fylker og overbevist på alle årsmøter. Støre innså at det var flertall i salen mot konsekvens­utredning, sier Julia Eikeland, nestleder i Rogaland AUF.

Fylkeslede­r Stanley Wirak tror det blir verre å føre valgkamp for Rogaland Ap nå.

– Tvert imot. Mange i Rogaland er opptatt av dette, og jeg tror ikke dette er en ulempe, sier Eikeland.

– De siste årene har vi tapt unge velgere. De får vi nå muligheten til å vinne tilbake, sier Ali.

– Det er lov å ferie litt i dag, men jeg kan love deg at dette bare er begynnelse­n, sier han.

Forstår Rogaland Ap Rogalandso­pprøret var sjanseløst i landsmøtes­alen lørdag.

Dermed må Rogaland Ap slutte seg til formulerin­ger fylkeslage­t åpenbart ikke støtter.

– Hadde du ønsket at også Rogaland Ap sluttet seg lojalt til det nye Lofoten-kompromiss­et, Støre?

– Jeg forstår godt at Rogaland markerte seg som de gjorde. Noen fylkeslag har vaert opptatt av å holde fast programfor­muleringen fra 2017. En del av dem sluttet seg til den nye teksten fordi den var så god og helhetlig. Men at Rogaland valgte å gjøre det de gjorde, det har jeg forståelse for, sier han til Aftenblade­t.

Støre ønsket konsekvens­utredning av Nordland 6, området med størst oljepotens­ial, men mener likevel ikke å ha gått på et nederlag.

– Da vi tidlig i morgentime­ne hadde den enigheten, og jeg gikk og la meg, så var jeg lettet og glad over det. Det er et sterkt vedtak, det tar av et plaster, det er inspirert av Nordland Ap i tenkningen, og det er et viktig vedtak for partiet. Så får vi jobbe med dem som er skuffet. Jeg tror de etter hvert vil se betydninge­n av den teksten, sier Støre.

NB! Rogaland Ap hadde søndag formiddag registrert verken ut- eller innmelding­er på telefoner eller e-post.

 ?? TERJE PEDERSEN / NTB SCANPIX ?? Marianne Chesak, til venstre, kjempet med AUF og mot sitt eget Rogaland Ap for å si nei til konsekvens­utredning i Lo-Ve-Se. Jonas Gahr Støre fikk på plass en AUF-avtale da ha så hvor landsmøtet ville. Til høyre partisekre­taer Kjersti Stenseng.
TERJE PEDERSEN / NTB SCANPIX Marianne Chesak, til venstre, kjempet med AUF og mot sitt eget Rogaland Ap for å si nei til konsekvens­utredning i Lo-Ve-Se. Jonas Gahr Støre fikk på plass en AUF-avtale da ha så hvor landsmøtet ville. Til høyre partisekre­taer Kjersti Stenseng.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway