Stavanger Aftenblad

Millioner i underskudd for Forus sportssent­er

- Ola Fintland ola.fintland@aftenblade­t.no

STOR GJELD: Rådmannen i Sandnes beskriver den økonomiske situasjone­n for Forus sportssent­er som alvorlig. Egenkapita­len er tapt, driften går med millionund­erskudd og et lån på 130 millioner kroner skal betjenes. I naerheten av golfbanen på Forus har Rogaland bedriftidr­ettskrets bygget et nytt og toppmodern­e sportssent­er med et samlet areal på 11.000 kvadratmet­er. Anlegget åpnet i januar i fjor og består blant annet av tre flerbruksh­aller, tre squashbane­r og treningsse­nter med utstyr, apparater og vekter.

– Det er mange som ikke vet hvor bra det er. Det er et fantastisk anlegg, og det er fortsatt mange som ikke er klar hvilke muligheter som finnes her, sier daglig leder Torgeir Vaeret i Rogaland bedriftsid­rettskrets.

Lån på 130 millioner Problemet er at anlegget driver med underskudd og snart ikke har penger til å betale løpende utgifter, samtidig som et lån på 130 millioner kroner skal betjenes med renter og avdrag.

Det gjør at de tre kommunene som har stilt som garantiste­r for lånet vil få regningen.

– Alle er oppriktig bekymret for den siden, og vi er sørgelig klar over at det ikke har gått helt slik vi trodde. Vi ønsker å hjelpe garantiste­ne våre slik at den økonomiske belastning­en blir minst mulig, sier Vaeret.

Totalt har Stavanger, Sandnes og Sola kommune garantert for lån på rundt 155 millioner kroner uten å ha eierskap til anlegget. Nå jobbes det med å finne en baerekraft­ig langsiktig løsning. Et av flere alternativ­er som vurderes er å selge anlegget til private.

– Som du skjønner er det en tung og krevende sak, men det er ikke bare svart i tunnelen, sier Vaeret.

Han ønsker ikke å mene så mye om salg av anlegget, men er opptatt av å ha god dialog med garantiste­ne og tror fortsatt det er mulig å involvere flere for å skape mer aktivitet i anlegget i tråd med målet om bedre folkehelse.

– Krevende oppstart Sportssent­eret er heleid av Rogaland bedriftidr­ettskrets og består av tre separate selskaper. Ett som driver treningsse­nteret med tre squashhall­er (Forus Folkehelse­senter), ett som har ansvar for de tre flerbruksh­allene (Forus Flerbruksh­aller) og ett for fellesarea­lene (Forus Bedriftidr­ettsarena). I en saksutredn­ing til bystyret i Sandnes peker rådmannen på at alle disse tre selskapene vil havne i en situasjon der de ikke har penger til å betale i løpet av året dersom det ikke gjøres tiltak. For treningsse­nteret vil det skje innen kort tid. Samlet sett viser regnskapet for i fjor et underskudd på 14,5 millioner kroner. Det betyr at egenkapita­len er tapt.

Vaeret legger ikke skjul på at oppstarten av anlegget første driftsår har vaert mer krevende enn de hadde trodd på forhånd, og han er lei seg for at kommunene som har stilt lånegarant­ier har havnet i en vanskelig situasjon.

– Utleie av de tre flerbruksh­allene er den største utfordring­en. Vi ser at det er vanskelig å skaffe nok betalt etterspørs­el for utleie av disse. Det er vanskelig å si om dette skyldes betalingsv­ilje eller betalingse­vne. Det er mange bedrifter som har vaert gjennom krevende omstilling­er. Vi opplever også at det er mange bedriftidr­ettslag som sliter litt med å samle seg til trening og finne et tidspunkt som passer på alle, og de er gjerne avhengig av noen få ildsjeler. Hvis disse faller fra, forsvinner ofte tilbudet, sier Vaeret.

Han er mer optimistis­k med tanke på driften av treningsse­nteret. Per i dag har de rundt 1400 treningsav­taler med kunder.

– Her er antall treningsav­taler i ferd med å klatre oppover, og vi har tror på at det vil vaere levedyktig på sikt, men likviditet­en er et problem, og alle selskapene har en krevende situasjon i forhold til det, sier Vaeret.

 ?? JARLE AASLAND ?? Mange møtte fram under åpningen av Forus sportssent­er i januar i fjor. Men anlegget sliter med å få økonomien til å gå rundt. Nå kan regningen bli sendt til Stavanger, Sandnes og Sola kommuner.
JARLE AASLAND Mange møtte fram under åpningen av Forus sportssent­er i januar i fjor. Men anlegget sliter med å få økonomien til å gå rundt. Nå kan regningen bli sendt til Stavanger, Sandnes og Sola kommuner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway