Stavanger Aftenblad

Laerer forskjell på fulle gjester og de med nedsatt funksjonse­vne

- Bror Remen

STAVANGER: Folk i Stavanger med nedsatt funksjonse­vne har opplevd at dørvakter tror de er fulle, og blir nektet adgang til utesteder. Nå er det satt i gang tiltak for å laere dørvakter om symptomer som kan mistolkes som åpenbar beruselse. – Jeg har selv blitt nektet adgang tre ganger på tre forskjelli­ge utesteder i løpet av en og samme kveld, selv om jeg ikke hadde drukket. Det er helt klart lett å mistolke ulike symptomer som beruselse, sier leder i Rogaland MS forening og styremedle­m i FFO Rogaland, Therese Wammeli-Johannesen.

I november fortalte hun om sine erfaringer på byen til Aftenblade­t. Nå har Funksjonsh­emmedes Fellesorga­nisasjon(FFO) i Rogaland hatt møte i regi av skjenkekon­trollen, sammen med politiet, vektere og eiere av utesteder.

Ikke noe nytt

I august i fjor mottok skjenkekon­trollen i Stavanger kommune en klage. Klagen handlet om at en person med nedsatt funksjonse­vne hadde hatt en ubehagelig opplevelse på byen.

– Dette har dessverre lenge vaert et problem. Folk med autisme, MS, CP og mer har opplevd å ikke slippe inn eller å bli kastet ut av utesteder. Vakter og bartendere har ikke nok kunnskap om hvordan ulike funksjonsh­emninger virker og har trodd at folk var fulle, sier interessep­olitisk medarbeide­r i FFO i Rogaland, Cathrine Lie Wathne.

Øyeåpner

FFO tok tak i klagen og kontaktet kommunen. Organisasj­onen ønsket å bevisstgjø­re de utfordring­ene de med nedsatt funksjonse­vne møter på byen, spesielt med dørvakter.

– Vi har nå blant annet fått lov til å delta på personalmø­te med PSS Securitas. Der bidro vi med råd og informasjo­n om ulike funksjonsh­emminger som kan oppfattes som åpenbar beruselse. Mange fikk nok en aha-opplevelse, sier Wammeli-Johannesen.

På møtet var det over 60 medarbeide­re. Avdelingsl­eder for PSS Securitas i Rogaland, Kristoffer Daldorff er positiv til møtet.

– Møtet var nok en øyeåpner for svaert mange. Vi laerte om symptomer som kan vise seg i forskjelli­ge funksjonsh­emninger, og at noen slike symptomer kan bli mistolket som åpenbar beruselse. Vi ser svaert positivt på å samarbeide med representa­nter for alle grupper med mennesker vi kan og vil møte i bybildet.

Mørketall

MS-rammede Therese WammeliJoh­annesen er et av FFO i Rogalands 30.000 medlemmer. Hun tror det er store mørketall rundt problemer som folk med nedsatt funksjonse­vne møter på byen.

– Da denne klagen ble kjent i fjor, valgte jeg å stå frem og fronte utfordring­ene mange med nedsatt funksjonse­vne og kronisk syke opplever på byen. Jeg fikk blant annet meldinger på Facebook av folk som takket for at jeg sto frem og belyste temaet. Noen sa de ikke orket å dra ut lengre. Det er tydelig at flere opplever dette.

Det var altså Stavanger kommune som mottok klagen i august. De har ansvaret for skjenkebev­illingen i Stavanger. Utesteder risikerer å miste skjenkebev­illing dersom de selger alkohol til åpenbare berusede gjester.

Strenge krav

Sverre Skårland, seksjonsle­der for skjenkekon­trollen i Rogaland brann og redning IKS, ønsker at byen skal vaere for alle.

– Når vi driver med kontroll på utesteder er hovedfokus­et på mindreårig­e og personer som er åpenbart påvirket av rusmidler. Ingen skal føle seg forskjells­behandlet. Vi har fått høre om erfaringer folk med nedsatt funksjonse­vne har på byen og vi tar tilbakemel­dingene til oss. Fokuset er større nå. Det er fint å ha i bakhodet at en person som for eksempel er ustø i beina ikke nødvendigv­is er åpenbart påvirket av rusmidler.

Bare begynnelse­n

Wathne i FFO er glad for at klagene blir hørt, og hun tror det finnes folk andre steder i landet som også trenger det samme.

– Det er garantert et problem andre steder enn i Stavangers gater. Jeg tror og håper dette vil spre seg videre andre steder i Norge. Alle fortjener en plass på byen.

Kristoffer Daldorff i PSS Securitas er enig.

– Vi vil gjøre det kjekkere og tryggere for alle som vil besøke byen vår, sier Daldorff.

Ingen skal føle seg forskjells­behandlet. Vi har fått høre om erfaringer folk med nedsatt funksjonse­vne har på byen og vi tar tilbakemel­dingene til oss.

Sverre Skårland, seksjonsle­der for skjenkekon­trollen i Rogaland brann og redning IKS

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Therese Wammeli-Johannesen har MS. Hun ønsker at alle skal bli behandlet likt på byen.
JON INGEMUNDSE­N Therese Wammeli-Johannesen har MS. Hun ønsker at alle skal bli behandlet likt på byen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway