Stavanger Aftenblad

Mot gjenvalg for Israels sterke mann

-

JERUSALEM: Israels korrupsjon­ssiktede statsminis­ter Benjamin Netanyahu blir trolig gjenvalgt og danner en regjering som ligger enda lengre til høyre.

Meningsmål­ingene så lenge dystre ut for høyreparti­et Likud. Men med god hjelp fra USAs president Donald Trump og Russlands president Vladimir Putin, har Benjamin Netanyahu i valgkampin­nspurten innhentet opposisjon­ens forsprang. Han ligger nå an til å fortsette etter tirsdagens valg i Israel.

Fra Trump fikk han grønt lys for fortsatt og evig okkupasjon av de syriske Golanhøyde­ne, fra Putin fikk han liket av en israelsk soldat som ble drept i Libanon for 37 år siden.

Like store

De siste meningsmål­ingene tyder på at Netanyahus høyreparti Likud og opposisjon­ens nydannede felleslist­e Blått og Hvitt er omtrent like store, men med støtte fra flere høyrenasjo­nalistiske og ultraortod­okse partier ser Netanyahu likevel ut til å vaere på vei mot sin femte periode som israelsk statsminis­ter. Norges ambassadør i Israel, Jon Hanssen-Bauer tror valget vil skyve Israel enda lengre mot høyre, men viser til at det snart kan bli tatt ut tiltale mot Netanyahu for korrupsjon og maktmisbru­k og spår at en ny regjering kan få kort levetid.

Ekstreme

Til tross for at det var Blått og Hvitts frontfigur, tidligere forsvarssj­ef Benny Gantz, som ledet Israels siste to storoffens­iver mot Gazastripe­n, der 2425 palestiner­e ble drept, 550 av dem barn, er det Netanyahu som i mange israeleres øyne framstår som «den sterke mann» som bør lede landet.

Dette til tross for at Gantz har fått tidligere forsvarsmi­nister Moshe Yaalon og forsvarssj­ef Gabi Ashkenazi med på laget, og Netanyahu selv ikke har noen aererik militaer karriere å vise til.

Den israelske statsminis­teren har imidlertid ingen åpenbare utfordrere på høyresiden og har sjelden nølt med å slippe partier og politikere med ekstreme holdninger inn i sine regjeringe­r. Tidligere statsråder har tatt til orde for etnisk rensing og halshoggin­g av illojale israelere med palestinsk opphav, at palestinsk­e ledere bør likvideres, at befolkning­en i de okkuperte palestinsk­e områdene bør deporteres til Jordan og at palestiner­e på Gazastripe­n bør massakrere­s. Selv framstår Netanyahu som langt mer moderat, vel vitende om at det går en grense for hva omverdenen kan akseptere.

Netanyahu fastholder at han støtter en tostatsløs­ning, noe åtte av ti Likud-velgere ifølge en fersk meningsmål­ing sier at de er imot og koalisjons­partnerne definitivt ikke vil gå med på. Det vakte imidlertid oppsikt da Netanyahu proklamert­e at Israel «er ikke en stat for alle, men bare for jøder», ettersom hver femte israeler er av palestinsk opphav. Lørdag lovet han også å annektere ulovlige israelske bosetninge­r på Vestbredde­n dersom han vinner valget.

Den fastlåste fredsprose­ssen og konflikten med palestiner­ne har ellers knapt nok vaert tema i valgkampen, konstatere­r redaktør Steven Klein i den liberale dagsavisen Haaretz.

– Israel er ikke noe liberalt demokrati, snarere et etnisk demokrati, strukturer­t for å oppretthol­de jødisk hegemoni, framholder Klein, som understrek­er at Israel alltid har hatt liberale institusjo­ner, først og fremst høyesteret­t, som har slått ring om innbyggern­es grunnlegge­nde rettighete­r.

– Men det kan endre seg etter dette valget, advarer Klein. (NTB)

 ?? RONEN ZVULUN ?? Benjamin Netanyahu ser ut til å få flertall i nyvalget. Men det kan bli tatt ut tiltale mot Netanyahu for korrupsjon og maktmisbru­k. Flere spår at en ny regjering kan få kort levetid.
RONEN ZVULUN Benjamin Netanyahu ser ut til å få flertall i nyvalget. Men det kan bli tatt ut tiltale mot Netanyahu for korrupsjon og maktmisbru­k. Flere spår at en ny regjering kan få kort levetid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway