Stavanger Aftenblad

Enda mer olje til Equinors brasilians­ke pengemaski­n

- Anders Minge fotograf anders.minge@ aftenblade­t.no

BRASIL: Equinors flytende «oljefabrik­k» i Brasil skal bli enda mer lønnsom. Snart er en tredje boreplattf­orm på plass, og Kjersti Torgersen har ansvar for både produksjon og skip.

Tor Dagfinn Dommersnes

Skip og skip, Fru Blom. Det ligger til sjøs, og det har jo baug og akterspeil på en måte. Men det ligger alltid til ankers, 120 meter over havbunnen.

Det er helt ok at skipet ikke seiler sin vei. Det er nemlig en gullgruve akkurat der det ligger. Aftenblade­t var ombord i noen timer, og da ble det produsert olje for kanskje én million dollar.

Dette er FPSO Peregrino, 85 kilometer utenfor kysten, vest av Rio de Janeiro i Brasil.

FPSO Peregrino er et prosesseri­ngsskip for olje. Og det viktigste Equinor eier i Brasil.

En drømmejobb

Kjersti Torgersen (48) fra Randaberg er ombord for andre gang. Men hun kommer til å vaere her ofte de neste årene. Hun er nemlig helt fersk produksjon­ssjef i Equinor Brasil.

– Hvorfor i all verden vil noen reise til Rio?

Hun smiler godt.

– Jeg var utrolig heldig som fikk denne muligheten. Det er akkurat denne typen jobb jeg ønsket meg, og at den i tillegg var i utlandet! Det var rene kinderegge­t for meg.

Peregrino-feltet er foreløpig det eneste produseren­de feltet i Brasil der Equinor er operatør.

– Men vi er operatør på to andre felt som er under utvikling, og det mest spennende er Carcará-feltet.

Her er det gjort svaert lovende funn, og det kommer til å bli produksjon der. Men først og fremst skal vi utvikle Peregrino-feltet med fase to. I dag er det to brønnhodep­lattformer som forsynet FPSOen med olje, men i slutten av 2020 starter plattform nummer tre, og da vil produksjon­en her øke.

Variert bakgrunn

Torgersen har jobbet i Equinor i 22 år, og har en variert bakgrunn. Hun har jobbet med kommunikas­jon, vaert vedlikehol­dssjef og nå sist plattforms­jef på Visund. Den siste turen dit hadde hun i januar. Men nå er Nordsjøen byttet ut med Rio de Janeiro.

Og først og fremst FPSO Peregrino. Her er det langt flere innleide enn det som er vanlig på Equinor-installasj­onene på norsk sokkel. Av 145 er mellom 10 og 15 fast ansatt i Equinor, i ulike lederstill­inger.

– Det å få Equinor sin bedriftsku­ltur og tankegang inn i hele

 ??  ?? Kjersti Torgersen startet som produksjon­ssjef for Equinor i Brasil for noen uker siden. Produksjon­sanlegget hun står på har produsert olje i nøyaktig åtte år. Det var kronprins Haakon som åpnet feltet offisielt i april 2011. Snart skal produksjon­sskipet bli enda mer lønnsomt. 40 dollar fatet er kravet for at den nye investerin­gen skal lønne seg. Nå er prisen 70 dollar fatet.
Kjersti Torgersen startet som produksjon­ssjef for Equinor i Brasil for noen uker siden. Produksjon­sanlegget hun står på har produsert olje i nøyaktig åtte år. Det var kronprins Haakon som åpnet feltet offisielt i april 2011. Snart skal produksjon­sskipet bli enda mer lønnsomt. 40 dollar fatet er kravet for at den nye investerin­gen skal lønne seg. Nå er prisen 70 dollar fatet.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway