Stavanger Aftenblad

Nei til vindkraft i heiene våre

-

ENERGI: Europas kraftbehov kan ikke løses ved å ødelegge Norges og Rogalands natur.

Olav Bakken Jensen

knyttet til muligheten­e for å komme opp fra tettbygde strøk til disse hei- og fjellområd­er for rekreasjon sommer som vinter. De fleste har opplevelse­r og minner fra disse områdene, og som de baerer med seg resten av livet.

Falskt flagg?

Hele utbygginge­n av vindkraft seiler under flagget av «det grønne skiftet», men det spørs om ikke flagget er falskt. Norge har allerede overskudd av energi, som i det alt vesentlige fornybar, selv om vi naturligvi­s skal arbeide for å erstatte fossil energi. Et argument som ofte er brukt, er at Norge skal vaere «et grønt batteri» for Europa. Men det er egentlig eksport via kabler og privat profitthen­syn som egentlig driver vindkraftu­tbyggingen. Eksport av de 30 TWh det teoretisk planlegges for innen 2030, utgjør mindre enn 1 prosent av Europas energibeho­v. Det er i stor grad tyske pensjonsfo­nd som stikker av med profitten. Er vi villige til å ofre unik rogalandsk natur for det? Europas energibeho­v kan bare møtes ved alternativ­er som ikke er naturødele­ggende i andre land.

Stolt nederlag

Rogaland har allerede bidratt med betydelige mengder fornybar vannkraft til storsamfun­net. Tidligere redaktør i Stavanger Aftenblad Per Thomsen kjempet en drabelig kamp mot kraftutbyg­gingen i kjaerlighe­t til naturen i fylket. Den kampen tapte han, men det var et stolt nederlag. Arven etter Per Thomsen bør løftes av alle rogalendin­ger i kampen mot denne vanvittige, planlagte vindkraftu­tbyggingen.

Send vindturbin­ene til havs. Rogalendin­ger med erfaring fra oljå får til det. En vinn-vind løsning!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway