Stavanger Aftenblad

Tursti er ingen trussel mot storspoven

- Yngvar Bokn Johnsen Stavanger

GAUSEL: I referatene i Aftenblade­t fra Stavanger tingretts behandling av stien på Gausel dukker stadig storspoven opp som en begrunnels­e for å stoppe den planlagte stien. Det blir poengtert at det er tatt uendelig mange bilder av fuglen, og at den må beskyttes fordi den er rødlistet. For folk flest gir nok slike opplysning­er veldig lite mening. At storspoven er rødlistet høres meget dramatisk ut. Storspoven faller inn under gruppen «sårbar». Der finner man også bedre kjente arter som lerke og hettemåke.

Storspoven er en vadefugl som søker fuktige biotoper, myrer, lyngheier og dyrket mark, akkurat slik som blant annet vipe og tjeld. At det dokumenter­es at den har vaert på eiendommen­e, antakelig på matsøk, betyr ikke at den ville slå seg til og ruge der. Storspoven er sky, og en hage er ingen plass for spoven, om hagen er aldri så stor. Reir av storspove i en hage på Gausel bør i så fall bevises slik at vi tvilere kan bli overbevist.

Bestanden av storspove er riktignok sterkt redusert på Jaeren gjennom mange år, på samme måte som vipe og tjeld. Det er mange grunner til det. Men en tursti anlagt i en stor by, er ingen trussel for denne flotte vadefuglen.

Det er vanskelig å forstå hvorfor kampen om stien på Gausel nå har fokusert så mye på en mulig storspove. Sjansen for å se, eller høre, storspoven er mye større naer Stokkavatn­et, Hålandsvat­net eller langs Hafrsfjord. Så vidt jeg vet ble denne type argumenter ikke brukt i alle årene flere av disse stiene ble planlagt.

Dreier realiteten i saken seg virkelig om fuglevern? Jeg tillater meg å tvile på det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway