Stavanger Aftenblad

Taushetspl­ikten har blitt en barriere for å redde liv

- (Aftenblade­t kjenner vedkommend­es identitet)

PSYKIATRI: Den rollen taushetspl­ikten har fått i prioriteri­ngen mot liv og helse må på din agenda, Bent Høie!

Anonym kvinne

Takk for svar i Aftenblade­t 3. april Bent Høie, selv om du ikke svarer på det jeg vil ha svar på. Og, ja jeg er sint, frustrert og skuffet over at du ikke forstår hva som diskuteres.

Du forteller igjen om hvorfor det nye lovverket er innført, men leser du tidligere innlegg nok en gang, så vil du se at det er resultatet eller tolkningen av lovverket som er grunnen til oppropet. Bekymrer det deg ikke i det minste at legen som ble tilkalt til min psykotiske sønn, ikke fant noe i lovverket som gav ham rett til å hjelpe ham? Det har jeg skriftlig fra legen. Eller mener du at min sønn er utsatt for feilbehand­ling?

Ikke tillatelse i lovverket til å hjelpe

Du nevner heller ikke taushetspl­ikten. Legen som ble tilkalt til min sønn mener han er psykotisk, men finner ikke tillatelse i lovverket til å hjelpe. Hvorfor ringer han da ikke pårørende som ville gjort alt for å hjelpe? Taushetspl­ikten har blitt en barriere for å redde liv, og det gjelder ikke bare i denne saken. Den rollen taushetspl­ikten har fått i prioriteri­ngen mot liv og helse må på din agenda!

I forbindels­e med Den nasjonale konferanse­n for selvmordsf­orskning og forebyggin­g i Stavanger så fulgte jeg en debatt på Sølvberget under overskrift­en: «Kan vi forebygge selvmord?» der blant andre din statssekre­taer diskuterte et ønske om en null-visjon. Gjelder ikke null-visjonen tilfeller som min sønn? Eller er det slik at i kampen mot tvang og regel om taushetspl­ikt, så er det ikke så farlig om noen går med i dragsuget?

Du bruker ordet ydmykelse. Hva med ydmykelsen min sønn og de andre må oppleve, å bli en del av en statistikk på 614 døde i selvmord i 2018, uten å ha hatt noen påvirkning på behandling­en i det hele tatt?

Det går an å ha to tanker i hodet samtidig. Som tidligere sagt, så la diskusjone­n handle om å ta vare på alle, la innholdet og kommunikas­jonen i tvangen vaere fokus.

Du sier at tvang skal vaere siste utvei. Min sønn fikk ikke tilbud om annen behandling. Sier du da at det var en svikt i behandling­en av min sønn som er årsaken til at han døde?

Legen var redd for å trå feil

Så hvorfor sviktet det? Fordi det eneste som var i fokus den fatale dagen var regelverke­t rundt samtykkeko­mpetansen og taushetspl­ikten. Legen var redd for å trå feil, regelen om fare for liv og helse fikk ikke første prioritet. Dette gjelder heller ikke bare min sønns død, han er bare en av flere. La også disse pasientene vaere en del av null-visjonen!

«Du sier at tvang skal vaere siste utvei. Min sønn fikk ikke tilbud om annen behandling. Sier du da at det var en svikt i behandling­en av min sønn som er årsaken til at han døde?»

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway