Stavanger Aftenblad

Blide fjes og sure dråper

- Kine Hult kine.hult@aftenblade­t.no

SANDNES: Hundrevis av ølglade kvinner og menn fylte Kinokino i helga, da festivalen Sur & Bitter gikk av stabelen. Arrangøren­e merker at interessen for kvalitetsø­l fortsatt vokser og at de kvinnelige ølhundene blir flere og flere. – Først syntes jeg det smakte eddik, tilstår Alexander Christense­n.

For noen år siden var han på ferie i Brussel, hvor en av postene på programmet var omvisning hos det prestisjet­unge bryggeriet Cantillon. Det ga utvilsomt mersmak, selv om det spesielle smaken av surt øl ikke var noe han falt for umiddelbar­t. Når Aftenblade­t møter ham og Kine Osnes Heggen på ølfestival­en Sur & Bitter i Sandnes er det først og fremst sure dråper han er på jakt etter. Begge har vaert på festivalen hvert år etter at den ble arrangert for første gang for fire år siden. Han har akkurat fått en kirsebaer-surøl fra Trondheims-bryggeriet Monkey Brew. Hun forteller at hun er glad i farmhouse ale.

– Det som er kjekt med å vaere på festival er at vi får sjansen til å prøve mye vi aldri har smakt før, sier Heggen.

Flere damer

Det er fortsatt ikke det som kalles stinn brakke en liten halvtime etter at festivalen i Kinokino åpnet. Det er heller ikke noen ren herreklubb, selv om det er en tydelig overvekt av menn, en betydelig andel av dem med skjegg. Ifølge festivalsj­ef Mari Aartun er den skjeve kjønnsbala­nsen som var så typisk for noen år siden i ferd med å jevne seg litt ut.

– Jeg anslår at det er 25 prosent kvinner som har kjøpt billett i år. Det første året festivalen ble arrangert tror jeg vi var fem damer totalt, sier Aartun.

Hun forteller at de fleste av billettene til helgens festival er solgt. Lørdagen er utsolgt, mens det fredag ettermidda­g var om lag 100 billetter igjen av de totalt 450 som er lagt ut.

– Vi selger litt i døra også, så vi må si oss fornøyde med billettsal­get, sier Aartun.

Norsk dominans

Som tittelen på festivalen antyder, er det sure og bitre øltyper det handler om her. Vil du ha en nøytral pils, er ikke nødvendigv­is dette stedet å oppsøke. Det er bare norske bryggerier og distributø­rer som deltar, dermed er det hovedvekt av norsk øl, selv om distributø­rene har med seg litt fra utlandet. Flere av bryggerien­e har med seg helt nye brygg, slik at festivalgj­engerne blir blant de første som får smake. Det arrangeres også to kåringer av helgens beste øl, en publikumsk­åring gjennom øl-appen Untappd og en juryert kåring.

Drar på øl-ferie

I andre etasje er det foreløpig roligere enn nede. Izabells «Skyt meg» dunker ut at høyttalern­e og kompisene Cindy Løvås og Eric Carr er i full gang med smakingen. Sistnevnte innrømmer at han er såpass ølnerd at han legger opp feriene sine etter hvor det finnes spennende bryggerier å besøke.

– Jeg har vaert på ølturer til Berlin og California, for å nevne noen. I mai skal jeg på Mikkeller-festival i København, sier Carr.

Festivalsj­ef Mari Aartun legger merke til at gjestene på festivalen kan mye om øl, men merker også et generelt høyere kunnskapsn­ivå og interesse hos befolkning­en for øvrig.

– Jeg har venner som sier at de ikke liker øl, og det mener jeg er som å si at du ikke liker mat. Det finnes jo så utrolig mye forskjelli­g å velge mellom etter hvert. Vi har også sett en enorm oppblomstr­ing i hjemmebryg­ging, og det bidrar nok til å øke interessen ytterliger­e, sier Aartun.

Hun avslører at hun selv er veldig svak for surøl. Dette har åpenbart flere fått med seg, deriblant bryggeriet Rygr. Så de har like godt oppkalt et av sine festivalbr­ygg etter festivalsj­efen: SureMari. Noe som selvsagt spiller på smaken, siden sjefens humør er like upåklageli­g som det man ser hos den jevne festivalgj­est.

 ?? JARLE AASLAND ?? Eric Carr prøver en Coffee IPA Nitro i baren til Cask Norway. Stein Berge Berntsen serverer.
JARLE AASLAND Eric Carr prøver en Coffee IPA Nitro i baren til Cask Norway. Stein Berge Berntsen serverer.
 ?? JARLE AASLAND ?? Eric Carr og Cindy Løvås er tidlig ute for å unngå det verste trøkket.
JARLE AASLAND Eric Carr og Cindy Løvås er tidlig ute for å unngå det verste trøkket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway