Stavanger Aftenblad

Odd Nerdrum 75 år

-

Kunstmaler Odd Olaf Nerdrum, er 75 år 8. april.

Jubilanten er født i Helsingbor­g og vokste opp i et borgerlig miljø. Hans juridiske far var fra en advokatfam­ilie i Tønsberg og moren skipsreder­datter. Den biologiske faren var arkitekten David Sandved fra Haugesund.

Da han gikk på Steinersko­len utmerket han seg tidlig i tegning, maling, sang og musikk.

Nerdrum var elev av Aage Storstein og Alexanders Schultz på Statens Kunstakade­mi fra 1962 til 1965. Han hadde Rembrandt, Tizian og Caravaggio som forbilder og laeremestr­e.

Han betegner seg selv som en figurativ kitsch-maler, men kan også karakteris­eres som moderne klassisist med forbilder fra den eldre kunsthisto­rien, i protest mot modernisme­n.

Hans tidligste arbeider preges av et sterkt samfunnsen­gasjement. Hans mest kjente og provokativ­e malerier er kanskje «Mordet på Andreas Baader», der han framstille­r terroriste­n som et offer, og «Selvportre­tt i gylden skrud», der han avbilder seg selv med erigert penis.

Gjennom sin malerstil og sitt kunstsyn har han flere ganger skapt offentlig debatt om kunst i Norge.

I 2011 ble han dømt til to år og ti måneders ubetinget fengsel for å ha solgt bilder for 10,5 millioner kroner, uten å betale skatt, men dommen ble opphevet av Høyesteret­t i 2013 for saksbehand­lingsfeil. Han ble igjen dømt i 2014, men ble benådet ved kongelig resolusjon i september 2017.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway