Stavanger Aftenblad

Brød for verden

- Egil S. Eide

DAGENS ORD: Tusener følger etter mannen fra Nasaret. Han gjør inntrykk og skaper nysgjerrig­het. Hvem er han, hva vil han, er han noe for meg? De lytter så intenst til undervisni­ngen at de glemmer både mat og drikke. En guttunge hadde en nistepakke med fem byggbrød og to små fisker. Jesus ber takkebønne­n: «Velsignet er du, Herre, vår Gud, som lar mat vokse fram av jorden», brøt brødene og ga til disiplene. Mer enn nok ble det til 5000. Joh 6.

«Dere skal gi dem mat», sa Mesteren. Det sier noe om at Han ikke bare er opptatt av vårt åndelige ve og vel, men også av det vi sliter med til hverdags. Han har omsorg for oss, selv om det stundom er vanskelig å se. Til ham kan du trygt vende deg med alt som tynger.

Men det er mer: Underet er et tegn som peker på noe dypere. Jesus ga den gang, og gir i dag, noe annet enn «den mat som forgår», men et annet slags brød, «den mat som varer ved til evig liv».

«Brød for verden vil du vaere. Jesus, du er livets brød, du som, sendt fra høye saler, delte kår i disse daler. Du er naering i vår nød».

Jesus brukte veslegutte­n med fattigkost­en, og deretter disiplene til å dele ut maten. Så kan han også i dag bruke oss i sin tjeneste. Visst kan vi kjenne oss små og synes vi har lite å bidra med. Men lite er alltid mye i hans hender. Og oppdraget? Det er å dele begge slags brød: Ordet om Jesus til vårt eget folk og folkeslage­ne, og det livsnødven­dige daglige brød som millioner fattige hungrer etter.

«Brød for verden! Herre Jesus, du som metter kropp og sjel, hvor er mat for verdens vrimmel?

Hvor er brød og håp og himmel? Du er svaret: Venner, del!» (Per Lønning. (Norsk Salmebok 715)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway