Stavanger Aftenblad

Erna og Vladimir

-

LEDER: Forholdet mellom Norge og Russland blir neppe hjertelig med det første, men det er viktig å snakke sammen. For vi har mange felles interesser med vår store nabo i øst.

Ikke siden Russlands angrep på og annekterin­g av Krim-halvøya i Ukraina i 2014 har Norges statsminis­ter møtt den russiske presidente­n på tomannshån­d. Sammen med utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide fikk Erna Solberg en 40 minutters audiens med Vladimir Putin under en konferanse om Arktis i St. Petersburg i går ettermidda­g.

De to lederne har mye å snakke om. Forholdet mellom Russland og Vesten har blitt gradvis verre de siste ti årene. Russlands geopolitis­ke ambisjoner har kommet til uttrykk i Ukraina og Syria, og Russlands innblandin­g i det amerikansk­e presidentv­alget har gjort at mange analytiker­e har snakket om en ny, kald krig.

Også i Norge har det kommet troverdige påstander om russiske operasjone­r, naermere bestemt påstander om russisk tukling med mobilnette­t. Dette har blitt rapportert både i forbindels­e med Nato-øvelser og på andre tidspunkt, men Russland benekter at de har noe med forstyrrel­sene å gjøre.

Det er ikke uvanlig, snarere regelen, at Russland benekter forhold som alle vet at landet er ansvarlig for. Men det er også grunn til å minne om at et økt militaert naervaer på norsk territoriu­m, for eksempel ved hyppigere og større øvelser, samt stasjoneri­ng og lagring av mannskaper og utstyr fra USA, helt forståelig oppfattes som et økt trusselniv­å fra russisk side.

Sanksjonen­e som ble satt i verk mot Russland etter annekterin­gen av Krim har skadet russisk økonomi og satt Putins suverene stilling som Russlands de facto diktator under press. Men Russland har også svart med egne sanksjoner, blant annet mot import av norsk fisk.

Norge er i en saerstilli­ng blant naboene til verdens største land. Vi har aldri vaert i krig mot Russland i moderne tid. I Øst-Finnmark er det en århundrela­ng tradisjon for handel og fredelig sameksiste­ns over landegrens­ene. Og i Barentshav­et kan det fortsatt ligge store uoppdagede olje- og gassreserv­er i grenseområ­dene mellom norsk og russisk sektor. Det kan vaere mye å tjene på et samarbeid.

Samarbeid er også nødvendig for å forvalte fiskeressu­rsene i Barentshav­et og Arktis på en baerekraft­ig måte.

Spionsaken mot norske Frode Berg, der aktor i går la ned påstand om 14 års fengsel, ble trolig også et tema på møtet.

Det er ikke uvanlig, snarere regelen, at Russland benekter forhold som alle vet at landet er ansvarlig for

 ?? BERIT ROALD/NTB SCANPIX ?? Erna Solberg og Vladimir Putin i St. Petersburg. I midten Finlands president, Sauli Ninistö.
BERIT ROALD/NTB SCANPIX Erna Solberg og Vladimir Putin i St. Petersburg. I midten Finlands president, Sauli Ninistö.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway