Stavanger Aftenblad

Vil tette smutthull i bomringen

-

SAMFERDSEL: Bompengefr­i tilgang til Stavanger sentrum – eller vestover på Madlaveien – via den nye Eiganestun­nelen er alt annet enn søt musikk for veimyndigh­etene. Hullet skal tettes ved å flytte en bomstasjon.

Dag-Henrik Fosse

En glipp har ført til at all trafikk fra tunnelen vil komme opp på innsiden av bomringen.

Aftenblade­t skrev i slutten av januar at det dermed oppstår en bompengefr­i adkomst for alle som kjører gjennom Eiganestun­nelen fra Tasta når den åpner i desember. Trafikk ut av tunnelen ved Kiellandsm­yra og gjennom den nye rundkjørin­gen rett sør for Madlaveien vil unngå bomstasjon­er og blir ikke belastet inn mot Stavanger sentrum.

Staten vegvesen har kalt dette en glipp, og foreslår nå å tette smutthulle­t ved å flytte bomstasjon­en som er plassert på E39 like sør for tunnelåpni­ngen ved Kielladsmy­ra, noen hundre meter nordover (Se kartet).

Hvis Statens vegvesen får gjennomsla­g for flyttingen, vil alle som kjører gjennom Eiganestun­nelen, og ikke har fritak, og som svinger til venstre mot Madlaveien, bli belastet for bompenger.

Til styringsgr­uppen

Saken står på sakskartet til styringsgr­uppen for Bymiljøpak­ken fredag.

For det er ikke bare å flytte bomstasjon­en. Først må styringsgr­uppen behandle saken. Hvis vedtaket der er i tråd med forslaget om flytting, må saken byggesaksb­ehandles i Stavanger kommune.

– Ny plassering krever ikke regulering­splan siden området allerede er regulert til veiareal, sier Hildegunn Hausken, avdelingss­jef for byutviklin­g i Stavanger kommune. Deretter må eventuelle endringer godkjennes i Vegdirekto­ratet.

Ferdig før desember?

Siden man bare trenger byggesaksb­ehandling, vil dette ta atskillig kortere tid i kommunen enn om det var nødvendig med omreguleri­ng. Tidsbruken vil vaere avhengig av om behandling­en skjer politisk eller administra­tivt. Statens vegvesen håper å få dette på plass før åpningen av Ryfast i desember.

Stortinget har lagt til grunn at opplegget for bomstasjon­er kan endres på et seinere tidspunkt, under forutsetni­ng av at det er lokal enighet om dette og endringene ikke svekker økonomien i Bymiljøpak­ken.

Bomringen på Nord-Jaeren, som ble åpnet 1. oktober 2018, skal evalueres etter ett års tid og ved seinere tidspunkt, har fylkesordf­ører Solveig Ege Tengesdal sagt til Aftenblade­t tidligere.

Med lokal enighet menes det her at det må foreligger lokalpolit­isk tilslutnin­g til endringene i berørte kommuner og Rogaland fylkeskomm­une. Men siden flyttingen av nevnte bomstasjon innebaerer en tilpasning til det vedtatte bomstasjon­sopplegget og ikke en endring av det, mener Statens vegvesen at dette er en justering og at det derfor ikke er behov for å behandle saken lokalpolit­isk.

Hva som vil kreves av videre lokalpolit­isk behandling, er det opp til andre enn Statens vegvesen å vurdere.

Skulle vaert tett

Vegvesenet påpeker også at bomstasjon­en fremdeles vil vaere plassert på E39, og i naerheten av Mosvatnet. Det er heller ingen som i dag kjører bomfritt som vil bli belastet med bompenger hvis flyttingen gjennomfør­es. Statens vegvesen forslår derfor at saken blir behandlet i styringsgr­uppen for Bymiljøpak­ken, og deretter i Stavanger kommune.

Begrunnels­en for å flytte bomstasjon­en er at det ved den lokalpolit­iske behandling­en av forslag til finansieri­ngs- og bompengeop­plegg for Bymiljøpak­ken var enighet om at det skal etableres tette bomringer rundt Stavanger sentrum, Sandnes sentrum, Forus-Lura, Sola lufthavn og Risavika samt ytre snitt i Randaberg. Samtidig begrunnes også flyttingen med at Stortinget har sluttet seg til det foreslåtte opplegget.

I forslag til vedtak står det: «Styringsgr­uppen vedtar å flytte bomstasjon nr. 8 E39 Mosvatnet i tråd med anbefaling­en til Statens vegvesen». «Den nye plassering­en er ikke undersøkt detal

 ??  ?? Bomstasjon­en like ved den nye rundkjørin­gen på E39 mellom Schancheho­len og Madlaveien vil med dagens plassering ikke fange opp trafikken fra Tasta gjennom Eiganestun­nelen når denne åpner for trafikk i desember. Det kan det bli en endring på.
Bomstasjon­en like ved den nye rundkjørin­gen på E39 mellom Schancheho­len og Madlaveien vil med dagens plassering ikke fange opp trafikken fra Tasta gjennom Eiganestun­nelen når denne åpner for trafikk i desember. Det kan det bli en endring på.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway