Stavanger Aftenblad

Slik blir skolen dysleksive­nnlig

-

SANDNES: Aspervika vil bli første dysleksive­nnlige skole i Sandnes. Det gleder ordførerka­ndidat Inger Klippen (H). Hun har selv dysleksi og skulle ønske det ble lagt like godt til rette for dyslektike­re da hun gikk på skolen.

Håkon Jonassen Norheim

Aspervika skole vil bli den første skolen i Sandnes som får tittelen dysleksive­nnlig fra Dysleksi Norge. For å bli det, må skolen oppfylle ti ulike krav. Foreløpig mangler Aspervika ett punkt før de kan sende inn søknad.

– Vi kunne nok ha søkt nå. Men søker vi kommer Dysleksi Norge på besøk. Da må vi vaere klar til det. Jeg mener det bare vil gjøre oss bedre om folk kommer og prater med personal og ledelse om hvordan det egentlig er her, sier avdelingsl­eder Brit-Helen Bøe Rossemyr. Det var Rossemyr som først startet prosessen med å gjøre Aspervika til en dysleksive­nnlig skole. Hun hadde vaert på kurs med Dysleksi Norge og blitt kjent med Tryggheim ungdomssko­le, som, sammen med Tu skule og Tryggheim vgs er de eneste godkjente dysleksive­nnlige skolene i distriktet.

– Jeg så det var mye bra, og hadde lyst til å bringe det med meg her. Mye av dette gjør vi fra før av, men det er bra å forplikte seg. Da holder vi den gode standarden, sier hun.

På skolen har de ulike former for tilrettele­gging. Noen sitter på eget rom med eget opplegg og tilrettele­gging. De har egne rettskrivi­ngsprogram, som bare dyslektike­re har krav på, og de har mulighet til å få laereboka som lydbok. Elevene blir også gitt mulighet til muntlige prøver, samt egen tilrettele­gging på eksempelvi­s nasjonale prøver.

Sandnes-app

I tillegg bruker de en app som heter Aski Raski, utviklet av sandneskvi­nnen Ingrid Ask. Den har ifølge Rossemyr elevene stor nytte av.

Elevene viser frem alle programmen­e, og er åpenbart fornøyde med all tilrettele­ggingen skolen gjør.

– Jeg tror ikke alle andre skoler legger så godt til rette for de som sliter litt med lesing og skriving, sier Baztian Wettergree­n.

Ifølge tall fra Dysleksi Norge skal rundt 10 prosent av den norske befolkning enten ha dysleksi, dyskalkuli eller spesifikke språkvansk­er.

Klippen har samme type dysleksi som Erna Solberg, noe som er en ganske lett type dysleksi.

Nå vil hun gå til valg på at alle Sandnessko­ler skal ha søkt om å bli dysleksive­nnlig innen 2022. Ifølge generalsek­retaer i Dysleksi Norge, Caroline Solem, fungerer det å bli dysleksive­nnlig. På en videregåen­de skole som ble dysleksive­nnlig, ble det oppdaget 50 elever med dysleksi-diagnose.

– Det viser at mange ikke fanges opp tidlig nok i skolesyste­met. Mange skoler kan ikke nok om dysleksi, og de vet ofte enda mindre om dyskalkuli og spesifikke språkvansk­er. Likevel, har vi inntrykk av at bevissthet­en har økt de siste årene, sier Solem.

– Pinlig

Om en skal følge statistikk­en til Dysleksi Norge om at 10 prosent av befolkning­en har en av delene, vil det bety at 45.000 rogalendin­ger sliter med det.

Det er 244 grunnskole­r og 39 videregåen­de skoler i Rogaland. Totalt går over 60.000 elever på grunnskole­n, og nesten 20.000 på videregåen­de skole. Bare tre av disse er såkalt dysleksive­nnlige skoler.

–Det er pinlig, syns jeg. Rogaland er et stort fylke. Vi burde ha mange flere, sier leder i Dysleksi Stavanger og omegn, Guro Bergseth.

Foreløpig har 100 skoler i Norge blitt dysleksive­nnlige.

 ?? HÅKON JONASSEN NORHEIM ?? Magnus Landa Dahle, til venstre, Frøya Kristoffer­sen Grødem og Emme Annie Bringeland setter ordførerka­ndidat for Høyre, Inger Klippen, i gang med test.
HÅKON JONASSEN NORHEIM Magnus Landa Dahle, til venstre, Frøya Kristoffer­sen Grødem og Emme Annie Bringeland setter ordførerka­ndidat for Høyre, Inger Klippen, i gang med test.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway