Stavanger Aftenblad

29-åring svindlet Nav i seks år

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

DOM: I perioden tiltalte mottok dagpenger og arbeidsavk­laringspen­ger fra Nav hadde hun tre ulike jobber. En 29 år gammel kvinne bosatt i Stavanger er i Jaeren tingrett dømt til fem måneders fengsel for grovt bedrageri.

Fra sommeren 2010 til våren 2016 fikk hun urettmessi­g utbetalt naermere 350.000 kroner. Grunnlaget for beregninge­ne og utbetaling­ene var meldekort som tiltalte sendte elektronis­k fra sin bopel.

Var i arbeid

På meldekorte­ne oppga kvinnen at hun i en periode på to år jobbet 45 timer. I realiteten jobbet eller mottok hun sykepenger for totalt 745,5 timer. De neste 18 månedene opplyste tiltalte at hun jobbet 29 timer. Sannheten var at hun i denne perioden jobbet eller mottok sykepenger for totalt 1416 timer.

Den siste perioden kvinnen er tiltalt for å ha svindlet staten opplyste hun å jobbe fire timer. Det korrekte antallet var 1014.

29-åringen har avgitt en uforbehold­en tilståelse for det grove bedragerie­t.

Slipper fengsel

I dommen understrek­es det at allmennpre­ventive grunner taler for strenge straffer i slike bedrageris­aker. Det er også rettspraks­is at slik kriminalit­et straffes strengt. Retten peker på at systemet i stor grad bygger på tillit og at misbruk av stønadsord­ninger kan vaere ødeleggend­e for ytelsens oppslutnin­g.

Likevel slipper den tiltalte kvinnen å sone én dag i fengsel. Hele den fem måneder lange fengselsst­raffen gjøres betinget med en prøvetid på to år.

Sentralt i den avgjørelse­n står kvinnens tilståelse og ikke minst den lange saksbehand­lingstiden. Allerede i oktober 2015 ble tiltalte anmeldt til politiet. Først halvannet år senere ble hun innkalt til avhør. Ett år etter det igjen ble det tatt ut tiltale i saken. Og først i april 2019, etter ytterliger­e et år, kom saken i retten.

I tillegg til den betingede fengselsst­raffen dømmes 29-åringen til å betale naermere 50.000 kroner i erstatning til Nav. Bedragerie­ne disse pengene stammer fra er foreldet, men retten konkludere­r med at Nav likevel kan kreve å få dette erstattet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway