Stavanger Aftenblad

Blodlønn utenfor Café Sting felt uten tillatelse

- Camilla.bjorheim@aftenblade­t.no

STAVANGER: Da kommunens folk kom for å beskjaere blodlønn utenfor Café Sting, var treet hugget.

Camilla Bjørheim

– Det var huseier som hadde søkt om å få beskjaere treet, sier seksjonsle­der på park og vei i Stavanger kommune Aina Hovden Lunde.

Stavanger kommune innvilget søknad om beskjaerin­g, men ville sende ut fagfolk for å gjøre jobben.

– Da vi kom for å gjøre jobben, var treet borte, sier Lunde.

Hun bekrefter at den om lag 30 år gamle blodlønna rett utenfor Café Sting på Valberget i Stavanger, er hugget ned uten tillatelse. Da Aftenblade­t tok turen tirsdag ettermidda­g, var det heller ingen tegn til stubben, som trolig ligger under treplattin­gen.

– Traer på kommunal grunn kan ikke felles eller beskjaeres uten videre. Dette er søknadspli­ktig, og søknadsskj­ema finnes lett tilgjengel­ig på nett, sier Lunde.

Hun forklarer at noen traer i byen er regulert til bevaring.

– I slike tilfeller må man søke byggesak om felling, uansett om traerne står på privat eller kommunal grunn. Blodlønna utenfor Sting er imidlertid ikke regulert til bevaring, men treet sto på kommunal grunn og da skal det uansett søkes om felling, sier Lunde.

Kommunen, ved park og veisjef, har i dialog med driveren av Cafe Sting, Øivind Ekeland, diskutert erstatning. Det var altså ikke Ekeland som i første omgang søkte om å beskjaere treet.

– Vi har ikke tatt stilling til om forholdet skal politianme­ldes ennå. Vi må også ta en vurdering vedrørende om det skal settes opp et nytt tre. Ekeland har sagt seg positiv til å erstatte treet, sier Lunde.

– Det var et flott tre. Vi har beregnet alderen til å vaere om lag 30 år. Det var dermed et godt etablert tre, men det kunne blitt veldig mye eldre, trolig om lag 150 år, sier Lunde.

Hun forteller at blodlønn ikke er et veldig vanlig tre i vårt distrikt. Treet vokser ikke naturlig.

– Det er et by-tre som er estetisk veldig fint å se på, sier Lunde.

– Hender det ofte at noen feller traer uten å søke om det?

– Det hender at private tar seg til rette. I slike tilfeller blir politianme­ldelse vurdert. Det er imidlertid ikke så ofte det felles parktraer, det er oftere mindre traer. Men vi liker det ikke uansett, sier Lunde.

Øivind Ekeland fatter seg i korthet når Aftenblade­t tar kontakt.

– Jeg har vaert i dialog med kommunen angående treet. Det er en positiv dialog, jeg er sikker på at vi skal få til noe fint, sier han. – Er det du som har felt treet? – Som jeg sier, så har jeg, i kraft av at jeg er styreleder på Sting, en konstrukti­v dialog med kommunen.

– Men står treet der fortsatt? – Jeg har ikke noe mer å si. Men jeg har ikke felt noe tre.

– Men har du iverksatt felling av treet?

– Jeg har ikke noen kommentar til dette, sier Ekeland.

 ?? ANDERS MINGE ?? Slik så det ut utenfor Café Sting tidligere. Nå er blodlønna fjernet.
ANDERS MINGE Slik så det ut utenfor Café Sting tidligere. Nå er blodlønna fjernet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway