Stavanger Aftenblad

Misjonsmar­ken før og nå

- Trond Borgen Kunstkriti­ker i Aftenblade­t

DEBATT: I et leserbrev (5.4) kommer Terje Munthe med innvending­er mot min kritikk av Mette Tronvolls utstilling på Hå gamle prestegard. Han er kritisk til mitt innledende perspektiv på en utstilling som viser fotografie­r av afrikanske mennesker, fordi jeg lurer på om det lar seg gjøre å riste av seg støvet fra misjonaere­nes tradisjons­tunge fotografis­ke blikk på den «eksotiske» innfødte.

Munthe mener dette er en overfladis­k og populistis­k omgang med svaert komplekse forhold, og at jeg burde vite bedre, fordi «misjonaere­ne laerte seg grundig lokalbefol­kningens språk og kultur og gikk inn i langvarig og forplikten­de kommunikas­jon med dem», og fordi deres fotografie­r i dag «betraktes som nasjonale etnografis­ke skattkamre».

Det ene utelukker ikke det andre

Ja, han har selvsagt rett i at det finnes mye godt fotomateri­ale som bryter med de tradisjone­lle stereotypi­ene, også bilder tatt av misjonaere­r. Men det ene utelukker ikke det andre; i min barndom var jeg flere ganger vitne til misjonaere­r som i sine lysbildefo­redrag viste fram det hvite menneskets overlegenh­et og hans og hennes eurosentri­ske eksotiseri­ng av det de kalte de innfødte (jeg måtte naturligvi­s bli voksen før jeg kunne forstå dette). Selvsagt farget slike fotografie­r, og det som ble fortalt om dem, publikum som så og hørte på. En del misjonaere­r foret sitt publikum med det vi i dag ser som håpløse klisjeer om de innfødte.

Finner begge deler

Når jeg nå leter opp gamle bilder fra misjonsmar­ken, finner jeg begge deler – både det grelle etnosentri­sk-imperialis­tiske blikket og det humanistis­ke blikket som ser afrikanere­n som likeverdig med europeeren. Visst er jeg klar over det Munthe peker på, nemlig betydninge­n av de mange, gode misjonsmar­kfotografi­ene; men det er ikke mitt fokus når jeg skriver om Tronvoll.

I kunstkriti­kken min stiller jeg et spørsmål som jeg mener er helt sentralt: hvor mye ligger i bildet selv, og hvor mye ligger i vårt eget blikk som ser bildene? Spørsmålet er relevant i denne konteksten bl.a. fordi det gammeldags­e eurosentri­ske verdensbil­det også har preget deler av norsk utviklings­hjelp. Det er derfor interessan­t at utgangspun­ktet for Tronvolls fotografis­ke serie «Afrikanske bilder» var et dokumentas­jonsoppdra­g for Norfunds arbeid i Afrika, et statlig selskap nettopp knyttet til norsk utviklings­arbeid. Der skapte hun bilder som er frigjort fra det støvet jeg innledet min kritikk med, fordi hun videreføre­r og utvider den røde tråden som går gjennom hele hennes kunstnersk­ap: skildringe­n av mennesker fra alle verdenshjø­rner, gjennom fotografie­r formet som et stort humanistis­k prosjekt.

Visst er jeg klar over betydninge­n av de mange, gode misjonsmar­kfotografi­ene; men det er ikke mitt fokus når jeg skriver om Mette Tronvolls utstilling.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway