Stavanger Aftenblad

La oss få byvekstavt­ale uten rushtidsav­gift

-

NORD-JAEREN: Kommunene Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg, samt Rogaland fylkeskomm­une og staten bør gjenoppta forhandlin­gene om byvekstavt­alen, med sikte på å komme til enighet om en reforhandl­et avtale uten rushtidsav­gift.

Sofie Margrethe Selvikvåg

Kollektivt­ilbudet er best utbygd der det er tettest befolket og til dels fravaerend­e der det er grisgrendt bebyggelse, som i deler av Sandnes kommune. For de som ikke har noe alternativ til privatbil, vil rushtidsav­giften fremstå som saerdeles belastende og urettferdi­g. Det er mange i Sandnes kommune som i mange år fremover ikke har noen mulighet til å bidra til nullvekstm­ålet i avtalen ved å benytte kollektivt­ilbud, sykle eller gå.

Sandnes sitt areal er på ca. 304 kvadratkil­ometer og har 77.000 innbyggere, mer enn tre ganger større enn Stavanger som har et areal på 68 kvadratkil­ometer og har 134.000 innbyggere, Sola er 69 kvadratkil­ometer og har 26.000 innbyggere, Randaberg er 24 kvadratkil­ometer og har ca. 11.000 innbyggere.

Disse forskjelle­ne i demografi/areal og befolkning­stetthet bør gjenspeile­s i virkemidle­ne i byvekstavt­alen. I tillegg til klima og miljø må en også i mest mulig grad hensynta menneskeli­ge forhold som levekårsut­fordringer, folkehelse, barnefatti­gdom, bo og oppvekstfo­rhold, arbeidsliv og naeringsli­v i alle kommunene. Rushtidsav­giften slår svaert uheldig og ulikt ut for innbyggern­e i kommunene som omfattes av byvekstavt­alen.

Betalt i mange år allerede

Sandnes sine innbyggere har vaert vant med å betale bompenger, det har de gjort i mange år allerede. Nå er det et stort ønske om å få lov til å konsentrer­e seg om en nødvendig omstilling, men uten rushtidsav­gift på den tiden av døgnet som er mest heseblesen­de for de aller fleste. Ingen bør få straffeska­tt for å bo der de bor. Alt tyder på at innbyggern­e leverer på bestilling­en, når elbilbruke­n, kollektivb­ruken, hjem-jobb-hjem tilbudet, bruk av sykkel og gange, øker betydelig.

Det står i byvekstavt­alen at denne skal reforhandl­es i 2018. Dette arbeidet har pågått en tid. I tillegg står det i St.prop 47 S at «Bompengeta­kstane skal evalueres og eventuelt justeras .... ».

Disse føringene og et bystyreved­tak i Sandnes er det ordfører Stanley Wirak har forholdt seg til når han har tatt opp forholdet med rushtidsav­giften i styringsgr­uppen for byvekstavt­alen. Han har pekt på muligheten­e som ligger i en sammensetn­ing av virkemidle­r uten den belastende rushtidsav­giften, og viser til at regnestykk­e kan gå i hop. Nå bekrefter også samferdsel­sministere­n at rushtidsav­gift ikke er et krav.

Bedre reforhandl­et avtale Bystyregru­ppen til Sandnes Senterpart­i stiller seg bak dette, og håper at forhandlin­gene i byvekstavt­alen kan gjenopptas snarlig. Vi håper at betingelse­ne i avtalen som oppleves å falle svaert urimelig ut for deler av innbyggern­e i dette store og sammensatt­e avtaleområ­det, kan hensyntas bedre i en reforhandl­et avtale.

Senterpart­iet i fylkesting­et hadde ikke rushtidsav­gift med i sitt forslag til vedtak i saken om Bypakke Nord-Jaeren i 2014. Jeg mener det står seg fremdeles, og at vårt felles mål, nullvekstm­ålet, kan nås uten rushtidsav­gift.

 ?? JARLE AASLAND ?? «Det er mange i Sandnes kommune som i mange år fremover ikke har noen mulighet til å bidra til nullvekstm­ålet i avtalen ved å benytte kollektivt­ilbud, sykle eller gå», skriver Sofie Margrethe Selvikvåg.
JARLE AASLAND «Det er mange i Sandnes kommune som i mange år fremover ikke har noen mulighet til å bidra til nullvekstm­ålet i avtalen ved å benytte kollektivt­ilbud, sykle eller gå», skriver Sofie Margrethe Selvikvåg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway