Stavanger Aftenblad

Terapi etter Trump-valget

-

TEATER: Stykket «Pang!» handler om en egosentris­k, kvinnefien­dtlig og fascistisk femåring. Det er et stikk mot barnslige menn med litt for mye makt.

Ingeborg Frostad Schriwer

et hvert tilgjengel­ig verktøy for å oppnå makten han så sterkt ønsker. Og makten får han til slutt. Hovedrolle­innehaver Øystein Martinsen har måttet sette seg inn i en rolle med holdninger han på ingen måte kan stå inne for selv.

– Man må bare koble seg litt fra det. Det er jo også det at denne egosentris­ke, kvinnefien­dtlige og fascistisk­e gutten er fem år gammel. Han er ikke sint på storsamfun­net, men sint fordi han ikke får snop. Sinnet hans kommer bare ut på en annen måte enn hos andre femåringer. Man må gå inn på barnets mekanismer i stedet for voksen psykologi, slik vi kanskje opplever noen av de statsleder­ne vi har nå. De er mer barn enn voksne, forteller Martinsen.

Hva er hva?

– Rundt om i verden er det jo en del mektige menn med veldig stor innvirknin­g på hvordan verden ser ut i dag, som for eksempel Trump og Putin. Det er en bølge over hele verden som setter demokratie­t i fare, ved å la sånne menn ha makten. Stykket handler om samfunnsst­rukturer, som Marius von Mayenburg harselerer med. Jeg synes han har en veldig skarp og interessan­t analyse. Det blir fortalt i en form som gjør at det ikke er et dypt drama, men en komedie og en farse med stort tempo, forklarer regissør Nina Wester.

Akkurat dette med farse og stort tempo har vaert en stor del av regissøren­s visjon for stykket. Wester sier at farse innenfor teateret innebaerer «en viss estetikk, inn og ut av dører og fort hit og dit».

– Jeg har tatt utgangspun­kt i dette når det gjelder scenografi og generelt måten å tenke på. Jeg ønsket en viss letthet. I stykket vet man ikke helt hva som er hva. Er det et reality-show, er det et drama, er det en komedie eller hva er det? Det er litt vanskelig å plassere stykket, og det er også noe vi har hatt lyst til å jobbe med.

Politisk teater på sitt beste

Da Martinsen leste gjennom manuset for første gang, tenkte han at det var veldig morsomt og veldig aktuelt. Likevel var det veldig vanskelig å se for deg hvordan de skulle få stablet dette stykket på beina.

– Først og fremst opplevde jeg at dette stykket var veldig viktig. Det er dessuten satire, men ikke på en åpenbar måte. Det er en smart satire. Det er ganske lett å parodiere slike ting, men von Mayenburg gjort det på en intelligen­t måte, forteller skuespille­ren.

«Pang» har alle de ingrediens­ene Wester mener det er viktig å ta tak i.

– Jeg synes at stykket har vaert veldig morsomt å jobbe med, selv om det har ganske tung og alvorlig tematikk. Dette er politisk teater på sitt aller, aller beste. Von Mayenburg drar det så lang, og det er så drøyt. Det er nettopp det som er så gøy. Det interessan­te og det geniale i teksten er den mekanismen han beskriver, og det gjør han på en fantastisk måte. Det geniale von Mayenburg gjør, er å bruke noe som gjenkjennb­art som et hjem og en småbarnsfa­milie for å harselere med store politiske spørsmål, forteller Wester.

Forestilli­ngen har premiere på Rogaland Teater 27. april.

 ?? RUNE VANDVIK ?? Det er knall og pang når Rolf Pang, spilt av Øystein Martinsen, blir født etter å ha drept tvillingsø­steren sin i livmoren.
RUNE VANDVIK Det er knall og pang når Rolf Pang, spilt av Øystein Martinsen, blir født etter å ha drept tvillingsø­steren sin i livmoren.
 ?? RUNE VANDVIK ?? Rolf Pangs far (Svein Solenes), hans mor (Marianne Holter), gynekolog (Mari Strand Fredstad) og sykepleier­ske (Espen Reboli Bjerke) som innser at Pang dreper tvillingsø­steren sin.
RUNE VANDVIK Rolf Pangs far (Svein Solenes), hans mor (Marianne Holter), gynekolog (Mari Strand Fredstad) og sykepleier­ske (Espen Reboli Bjerke) som innser at Pang dreper tvillingsø­steren sin.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway