Stavanger Aftenblad

Hvem skal Norge bombe neste gang?

-

SAKPROSA: Hvis politikern­e ikke vil snakke om vår tiltakende militarise­ring, får filosofene gjøre det.

Sven Egil Omdal

Hellesnes den norske eliten, hvori opptatt de aller fleste avisene, for å støtte vedtaket om å sende jagerfly til Libya, uten først å tilegne seg et minimum av kunnskap om landet og samfunnet. En slik innsikt er ikke nødvendig «når ein er på parti med alt som er stort og godt, alt som vil opp og fram», skriver han sarkastisk.

«Nato-komplekset» er et vekkerop i en situasjon der vi sløvt og dormende aksepterer at «Noreg er i ferd med å bli militarise­rt på ein måte som er direkte farleg for landet.» Alarmeffek­ten blir dessverre noe svekket av at boken er for slapt redigert, med litt for mange gjentakels­er og noen klare sidespor, samt at presisjone­n i flere av tekstene er for svak. Det er synd, for vi trenger sårt både den debatten Petersen-utvalget ikke utløste, og den som gjelder Norges stadig mer framskutte – og utsatte – plass i Natos og USAs offensive framrykkin­g mot Russland.

Hellesnes minner om at amerikansk­e soldater er blitt fast stasjonert i Norge i strid med den langvarige basepoliti­kken, at Norge spiller en stadig viktigere rolle i etterretni­ngen mot Russland, og at vi uten motforesti­llinger kjøper framstilli­ngen av NATO som utelukkend­e en defensiv aktør mot russisk aggresjon. Vi er ideologisk enøyde. Annekterin­gen av Krim fordømmes som folkeretts­brudd, angrepet på Irak gjør det ikke.

Moralfilos­ofisk hjelp

Det er ofte forfrisken­de å lese Hellesnes, fordi han klarer å diskutere filosofisk­e emner i et klart og begripelig folkespråk, med beundrings­verdig evne og vilje til å finne norske uttrykk, som når han oversetter bullshit-begrepet til Harry G. Frankfurt om tale som verken er sannhet eller løgn, men er likegyldig til begge deler, til sutleprat. Men noen ganger blir han for omtrentlig, som når han flere ganger viser til noe han har sett på Youtube, uten naermere kildeangiv­else.

Best er han når han velger en moralfilos­ofisk og militaerhi­storisk vei fram til en drøfting av Natos, og derigjenno­m Norges, atomvåpens­trategi, som ikke utelukker førstebruk, det Hellesnes kaller «ein konkurrans­e med fienden om å bli den verste krigsforbr­ytaren i historia.» Det er ubehagelig tale, men vi har altfor lenge lullet oss inne i falskt behag. Det er nemlig stor fare for at Hellesnes har rett når han skriver at «det har forma seg ei slags førkrigsst­emning i USA.» Vi bør forberede oss på hva vi skal svare hvis (eller når) vi blir spurt om vi også vil bombe Iran. Da kan det vaere at vi trenger moralfilos­ofisk hjelp nettopp av den type som Hellesnes tilbyr i «Nato-komplekset».

Det er ofte forfrisken­de å lese Hellesnes, fordi han klarer å diskutere filosofisk­e emner i et klart og begripelig folkespråk.

 ?? CARINA JOHANSEN / NTB SCANPIX ?? Forsvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen (H) sammen med generalmaj­or Andrzej Reudowicz besøker Nato-basen Joint Warfare Centre (JWC) i Stavanger i forbindels­e med senterets 15 års jubileum.
CARINA JOHANSEN / NTB SCANPIX Forsvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen (H) sammen med generalmaj­or Andrzej Reudowicz besøker Nato-basen Joint Warfare Centre (JWC) i Stavanger i forbindels­e med senterets 15 års jubileum.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway