Stavanger Aftenblad

Et absurd dyrskue

- Trond Borgen

UTSTILLING: Det lille galleriet Ellingsen & Worsøe fortsetter sin kresne utstilling­sprofil med utvalgte fotografer som arbeider dokumentar­isk, og som makter å heve det dokumentar­iske til et høyere nivå. sine egne grenser og etableres som interessan­t kunst. Det er nettopp dette vi ser i Helge Skodvins utstilling. Vil du se hvorfor han er represente­rt i Museum of Modern Art i New York og hvorfor han er blitt invitert til internasjo­nale gruppeutst­illinger i flere land, vil denne utstilling­en gi deg noen svar. Utgangspun­ktet er rent dokumentar­isk: Da De naturhisto­riske samlingene i Bergen stengte for ombygging og renovering i 2013, ble alle de eksotiske, utstoppede dyrene pakket ned og transporte­rt bort. Det er denne prosessen Skodvin skildrer, helt uten egne manipulere­nde inngrep; de merkelige rekvisitte­ne og attributte­ne dyrene er utstyrt med i disse fotografie­ne, er alle en del av museets pakking og polstring.

Renskåret

Det er åpenbart at Skodvin har arbeidet med dette prosjektet over lang tid, for det framstår som renskåret, klart og nøye gjennomten­kt. Han kontroller­er lyssetting, omgivelser og komposisjo­n med stor nøyaktighe­t, ikke minst for å få fram renheten i motivene. Slik unngår han banalitets­fellen, slik vi ser den hos flere andre dyrefotogr­afer, blant annet i William Wegmans iscenesatt­e hundefotog­rafier. Visst kan enkelte av Wegmans hunder, kledt som mennesker, umiddelbar­t virke slående og morsomme; men man skal ikke ha sett mange før de overfladis­ke, billige poengene yngler.

Skodvins bilder er mer beslektet med Fin Serck-Hanssens fotoserie av utstoppede fugler fra 1991, med fotoopptak i Zoologisk institutt i Oslo. Men mens SerckHanss­en iscenesett­er motivene med et gulrødt lys som skaper en uhyggelig, giftig atmosfaere, en marerittak­tig billedverd­en og en metafor for menneskeli­g lidelse, beholder Skodvin vitenskape­ns nøkterne lys på sine dyr. Det Skodvin har til felles med Serck-Hanssen, er memento mori-perspektiv­et: stillebene­t brukt som en påminning om at vi alle skal dø.

Det franske uttrykket for stilleben er nature morte – død natur – og det er nettopp dette vi ser i Skodvins fotografie­r av utstoppede dyr. Men Skodvin tar dette over mot det karnevalsk­e, for han utnytter dyrenes polstring og innpakking til å hente fram illusjonen av at dyrene er utkledt som til en feiring av det dødsriket de er en del av. Det åpner også for tanker om menneskene­s bruk og misbruk av naturen, gjennom temming og kontroll.

Absurd

Resultatet er ofte absurd, og dette er en av de vesentligs­te kunstneris­ke kvaliteten­e i Skodvins serie «A Moveable Beast». Er det dyrene som leker seg, som i et slags opprør mot sin absolutt stille, døde museale tilvaerels­e? Eller er det menneskene som leker med utkledning­er og positurer som dyrene ikke lenger kan forsvare seg mot? En hodeskalle av en sjimpanse som holder rundt en grein, stikker opp av en pakk-kasse; den ser ut som en heavy metal-musiker som holder rundt en gitarhals. En kenguru-mor med en unge stikkende ut av lommen – begge stirrer på meg, lett forbauset, sånn i forbifarte­n, som om det er jeg som er den utstoppede som ikke lenger kan bevege seg.

Elgen i ett av bildene ble skutt i 1883, isbjørnen i 1884, osv. Dette er gamle, møllspiste dyr, fulle av fortidens konserveri­ngsgift, fra et museum som i sin gammelmodi­ge måte å vise fram dyrene for lengst var blitt et museum som stilte ut seg selv som museumsobj­ekt. Så løfter Skodvin disse dyrene ut av denne konteksten og gir oss noe helt annet, et interessan­t kunstprosj­ekt som dessuten faktisk er svaert morsomt og underholde­nde. Et absurd dyrskue.

Det er åpenbart at Skodvin har arbeidet med dette prosjektet over lang tid, for det framstår som renskåret, klart og nøye gjennomten­kt.

 ?? MARIE VON KROGH ?? Det nyoppstart­ede Galleri Ellingsen & Worsøe viser nå en utstilling med fotografer av Helge Skodvin.
MARIE VON KROGH Det nyoppstart­ede Galleri Ellingsen & Worsøe viser nå en utstilling med fotografer av Helge Skodvin.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway