Stavanger Aftenblad

– De vet ikke hva de snakker om

- Fredrik Fornes

FOTBALL: Han har over 100 kamper for Viking, er lokal og elsker å spille for klubben. Men Iven Austbø har måttet tåle mye kritikk i løpet av årene sine i Jåttåvågen. Iven Austbø (34) snakker åpenhjerti­g om keeperkamp­en, kritikken og motivasjon­en til å fortsette selv om han er Vikings kanskje mest utskjelte spiller.

En ny bølge kom da Viking i fjor høst valgte å beholde ham og Amund Wichne til comebacket i Eliteserie­n.

– De har ikke snøring

Fra både eksperter, journalist­er, enkelte Viking-supportere og andre fotballent­usiaster haglet meldingene: Viking burde forsterket på keeperplas­s. Ikke blitt stående med det de hadde.

Med to smultringe­r på to kamper er Viking nå det eneste laget som ikke har sluppet inn i Eliteserie­n. Og det med Iven Austbø som førstekeep­er.

Det er en aerlig 34-åring som møter Aftenblade­t og forteller at det har vaert umulig ikke å få med seg noe av kritikken. Men han bryr seg likevel fint lite om den. For Austbø er ikke meningen fra reportere, eksperter og den vanlige mannen i gata viktig.

– Dessverre er det sånn at de fleste av dem ikke har snøring på keeperarbe­id. Jeg hører på ros og kritikk fra de som kan faget og de jeg jobber tettest med i hverdagen. Jeg kan ikke ta meg naer av hva alle andre mener. Men at det er mye synsing og meninger er bare en del av fotballen. Det er helt greit, sier han.

Austbø har alltid vaert en type som er flink til å la kritikk utenfra prelle av. 34-åringen har selvtillit, vet hva han står for. Det gjør Vikings trenerteam også. Som Austbø selv sier: Hadde de ment han ikke var god nok, hadde de gjort andre valg.

Berntsen: – Ufortjent kritikk Men trener Bjarne Berntsen lukket ørene for kritikken og valgte Austbø som førstekeep­er.

– Synes du han får ufortjent mye pes?

– Ja. Iven har stått to strålende kamper nå. Jeg har også fått mye kritikk for å fortsette med keeperteam­et vårt, men jeg er trygg på at vi har tre veldig gode målvakter i Austbø, Amund Wichne og Erik Arnebrott, sier Berntsen.

Da Aftenblade­t snakket med keeperlege­nde Erik Thorstvedt i forbindels­e med sønnens to mål mot Tromsø i helgen, kunne han ikke la vaer å nevne Iven Austbø.

– Det må vaere deilig for Iven å ha levert som han har gjort nå. Det var veldig mange som stilte spørsmålst­egn ved ham, og nå har han stått to gode kamper, sier Thorstvedt.

Blir oppgitt av fokuset

Så har Austbø riktignok noen tabber på cv-en. Kanskje er det de som har vaert med å ødelegge noe av ryktet hans. Austbø innrømmer at det tidvis kan vaere frustreren­de at uheldige situasjone­r får mer oppmerksom­het enn de heldige, og illustrere­r det med følgende eksempel: Gjør han en kanonredni­ng, men ikke har mulighet til å unngå en farlig retur, nevnes ofte ikke redningen – kun det at han ikke burde gitt retur.

– Da blir jeg litt oppgitt. Men det er sånn det er. Det må vi keepere leve med og takle på best mulig måte, sier Viking-målvakten.

Austbø skryter av Wichne og Arnebrott og sier at det er givende å se de to unge målvaktene ta steg hele tiden. Keeperkamp­en de tre imellom gjør at Austbø hele tiden må levere for å beholde plassen.

Ingen planer om å gi seg

Det gjorde han mot Tromsø i helgen. Saerlig redningen på stillingen 1-0 var viktig og viste hvilken rekkevidde Austbø besitter.

Randaberg-karen har nå kommet godt oppi 30-årene og har en lang karriere bak seg. Før sesongen ante han ikke om han var tredje-, andre- eller førstekeep­er. Han forsøkte bare å forberede seg på best mulig måte. Men med all kritikken han har fått rettet mot seg hadde det vaert enkelt å si at nok er nok.

– Jeg er ikke en som gir opp. Det kan du bare glemme. Så lenge jeg fortsatt har motivasjon og lyst til å spille fotball, så kommer jeg til å kjempe på videre. Det ligger i min natur, sier han.

Lørdag venter en skikkelig test. Austbøs neste oppgave blir nemlig å stoppe Veton Berisha og Brann.

 ?? CARINA JOHANSEN ?? Iven Austbø har holdt nullen i to kamper på rad. Her fra 2–0-seieren i serieåpnin­gen mot Kristiansu­nd.
CARINA JOHANSEN Iven Austbø har holdt nullen i to kamper på rad. Her fra 2–0-seieren i serieåpnin­gen mot Kristiansu­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway