Stavanger Aftenblad

Kutter prisen med 9 millioner for storgården med full drift

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

TIME: Etter fire måneder på markedet er det ikke kommet bud etter tidenes største gårdskonku­rs i Norge. På gården er det fortsatt naermere 1500 dyr. Nå reduseres prisen for gården i Time med 9 millioner kroner, bestemte bostyret i et møte tirsdag.

27. november i fjor ble gården på Høyland i Time lagt ut for salg på Finn.no som den dyreste på Jaeren til nå. Prisantydn­ing var 27 millioner kroner.

To takster

– Den gang var det to takster. En fra Taksteam på 30 millioner og en fra Jaertakst på 20 millioner. Grunnen til den store forskjelle­n, var at den høyeste taksten la til grunn alt det som ble drevet på gården, forklarer eiendomsme­gler Sigrunn Undheim Stangeland i Eiendomsme­gler 1 Jaermegler­en.

Med det som bakgrunn ville bostyret se hva markedet var villig til å gi for en slik gård.

Enorm interesse

– Vi opplevde i starten en enorm interesse. Hvor mange som bare var nysgjerrig­e eller seriøst interesser­t, er vanskelig å si. Et titalls personer har regnet på prospektet, men det har ikke kommet bud og derfor setter vi nå ned prisen, opplyser Undheim Stangeland.

Det dreier seg om en av de største gårdene på Jaeren. Den selges nå med en melkekvote på 620.000 liter. De fleste leieavtale­ne for jord og bygninger er imidlertid borte, og det er en annen grunn til at prisen kuttes.

Mye jord, mange bygg

Til sammen hadde eiendommen et areal 759,9 dekar, hvorav 177,7 dekar er fulldyrket, het det i prospektet da det ble lagt ut.

Den har to boliger, driftsbygn­ing, løsdriftsf­jøs, redskapshu­s/ sauefjøs, utesiloer og stort gjødsellag­er ute i terrenget. I tillegg kommer leieavtale­ne for jord.

Da bonden i fjor sommer måtte gi opp på grunn av høy gjeld, hadde gården 138 kyr med stort og smått, 129 ammedyr, 860 sauer og 2200 griser, viste telling fra 2. juli.

– I dag har vi naermere 1500 dyr, opplyser Martin Håland som er gårdsbesty­rer sammen med Sven Erga.

Begge er tidligere bønder og driver nå gården for bostyret, sammen med fire ansatte.

Dyra

Gården huser 100 sugger og masse smågris, kanskje 1000 nå.

Den har 150 sauer som akkurat har startet med lamminga, som kan gi rundt 250 lam.

I tillegg kommer 60 melkekyr, rundt 100 ungdyr og 18 ammekyr.

– Våronna har gått som vanlig. Vi prøver å ta vare på gården som om det var vår egen, det blir jo litt utfordring­er, men vi legger opp til at en ny kjøper skal kunne overta en gård i full drift og med mye dyr, sier gårdsbesty­reren.

Bare dyra hadde en verdi på 4,6 millioner kroner da bostyret overtok gården. Denne verdien er nå redusert.

Fortsatt er det slik at prisen på 18 millioner kroner gjelder for eiendommen og melkekvote­n. Dyr og redskap kommer utenom, og blir tema etter et salg.

Høy gjeld

Til sammen var det meldt inn et krav på 61,3 millioner kroner, ifølge Aftenblade­ts omtale av saken i desember i fjor.

Det gjorde gårdskonku­rsen til den største av sitt slag her i landet, etter det bobestyrer Håkon Halvorsen da hadde fått opplyst.

De største kreditoren­e var DNB med 32,5 millioner, så fulgte Prima slakt med 11 millioner og Fiskå mølle med 4 millioner.

 ?? EIENDOMSME­GLER 1 JAERMEGLER­EN BRYNE ?? Gården til venstre ligger nå til salgs for en pris på 18 millioner kroner.
EIENDOMSME­GLER 1 JAERMEGLER­EN BRYNE Gården til venstre ligger nå til salgs for en pris på 18 millioner kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway