Stavanger Aftenblad

Ikke noe veiskille

-

OSLO: Benjamin Netanyahu har sikret sin femte statsminis­terperiode. – En av Israels mest ytterliggå­ende høyreorien­terte regjeringe­r noensinne, sier Israel-ekspert.

Natt til i går erklaerte Netanyahu valgseier. Han er ventet å kunne forme en koalisjons­regjering med hjelp fra nasjonalis­tiske og ultraortod­okse allierte som samlet gir ham mellom 65 og 66 av 120 seter i det israelske parlamente­t.

– Israel vil mest sannsynlig få en av landets mest ytterliggå­ende høyreorien­terte regjeringe­r noensinne, sier professor i historie Hilde Henriksen Waage ved Universite­tet i Oslo.

– Har hundre politiske liv

Med gårsdagens seier sikret Netanyahu seg sin femte statsminis­terperiode. Ifølge Waage vil det ikke bli store endringer i tiden fremover.

– Dette er ikke noe veiskille, men mer av den samme politikken, sier Israel-eksperten.

Israelsk politi har i tre år etterforsk­et Netanyahu og kona for korrupsjon i millionkla­ssen og har anbefalt landets riksadvoka­t om å ta ut tiltale i tre separate saker. Med dette som bakteppe, mener Waage at politikere­n må ha mer enn hundre politiske liv.

– De fleste israelere er klar over dette, men har valgt å se bort ifra mengden korrupsjon­sanklager, som ville ha felt en politiker i et annet land, sier hun.

– Palestiner­ne har tapt Benjamin Netanyahu har i valgkampen lent seg på sitt gode forhold til USAs president Donald Trump, og at han også har utviklet nye vennskap i Kina, India og Brasil.

To uker før valget i Israel besøkte han USAs president, og satt ved Trumps side da presidente­n signerte en erklaering der han anerkjente Golanhøyde­ne som en del av Israel.

I valgkampen har statsminis­teren brukt slagordet «Netanyahu beskytter Israel», og det har opplagt appellert til mange israelere, men ifølge Waage er ikke ny tillit til Netanyahu en seier for palestiner­ne

– Valgresult­atet betyr at det ikke blir noen tostatsløs­ning eller fredsprose­ss, om noen trodde det, sier hun.

– Et varsku

Også seniorrådg­iver ved Noreff, Marte Heian-Engdal, mener at Netanyahus valgseier betyr at det antakelig vil bli mer av det samme, men hun mener det er vanskelig å si om Netanyahus makt egentlig er styrket eller ikke.

– Det er selvsagt naturlig at han selv velger å fronte det sånn. Samtidig, om man kikker på tallene er det lenge siden det har vaert så jevnt i toppen, og det er jo et varsku til Likud og Netanyahu at en person som Benny Gantz, som er helt fersk i politikken, klarte å gi ham så hard konkurrans­e, sier Heian-Engdal.

I natt jublet Netanyahu sammen med støttespil­lerne sine. Statsminis­teren takket folket og sa han var rørt for at han har fått tillit for femte gang. Israel-eksperten mener at alle statsminis­terperiode­ne på ett vis er et paradoks.

– Han er jo en svaert kontrovers­iell figur i landet, og valgresult­atet onsdag forteller først og fremst om en politiker som har knekt koden om hva det israelske folket trenger når de står ved valgurnene. Netanyahu har åpenbart et veldig påskrudd politisk talent, sier Heian-Engdal.

(NTB)

Dette er ikke noe veiskille, men mer av den samme politikken.

Israel-ekspert Hilde Henriksen Waage

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway