Stavanger Aftenblad

Rogaland må få tak i mye mer av midlene til forskning og utvikling

-

KRONIKK: Ønsker forsknings- og kunnskapsm­iljøene i Rogaland å medvirke til å fornye regionen? 2018 bare 3,1 prosent av den totale andelen tildelte midler fra Forsknings­rådet til forskning og utvikling ved universite­ter og høyskoler, forsknings- og utviklings­instanser og naeringsli­v. Av totalt innvilgede prosjekter var 4,5 prosent av søkerne fra Rogaland.

Gode muligheter

Rogaland har en relativt liten universite­ts- og institutts­ektor sammenlign­et med universite­tsfylker som Oslo, Hordaland, Trøndelag og Troms. Siden store deler av midlene fra Forsknings­rådet går til disse sektorene, vil størrelsen på UoH-sektoren og FoU-institutte­ne ha betydning for bevilgning­er. Tall for tildelinge­r for ulike programmer viser likevel at vi har mulighet til å få en betydelig større andel av midlene enn vi gjør i dag.

Eksempel: Ser vi på tildelte midler fra Forsknings­rådet til infrastruk­tur og spesielle bevilgning­er for enkeltinst­itusjoner for 2018, var de samlet på 3,3 milliarder kr, men kun 59,7 millioner av dette gikk til Rogaland. Av de 3,3 milliarden­e utgjorde bevilgning­er til forsknings­sentre for miljø og energi (FME), sentre for forsknings­drevet innovasjon (SFI) og sentre for fremragend­e forskning (SFF) totalt 820,6 millioner kr i 2018, – og av dette gikk kun 10 millioner kr til Rogaland, som er enda svakere enn for generelle prosjektbe­vilgninger.

Når det gjelder forsknings­midler fra EU for 2018, fikk Rogaland 3,9 prosent av midlene til 4,6 prosent av prosjekten­e som ble innvilget med søker/part fra Norge. Hordaland fikk til sammenlign­er nesten 84 millioner kr mer i støtte fra EU i 2018 enn Rogaland, omtrent tre ganger så mye som Rogaland.

Naeringsli­v og omstilling

Forsknings­rådets naeringsre­ttede støtte har økt betydelig de siste fem årene. Ifølge Forsknings­rådet vil omtrent 50 prosent av deres investerin­ger støtte verdiskapi­ng i naeringsli­vet. Skal noe av dette også tilfalle forsknings­miljøene, blir det viktig at UoH-sektoren og FoU-instanser samarbeide­r aktivt med naeringsli­vet for å utvikle gode og relevante prosjekter.

Samarbeid og overføring av kompetanse og teknologi mellom naeringer er viktig for omstilling i regionen. De siste årene har samarbeide­t på tvers av tradisjone­lle fag- og sektorgren­ser økt betydelig. Et godt eksempel fra Rogaland er Pumps and Pipes, hvor Stavanger universite­tsssjukehu­s (SUS), Norce (fusjonert selskap, hvor Iris inngår), Universite­tet i Stavanger, Greater Stavanger og bransjefor­eningen Norsk olje og gass deltar. Her blir teknologi fra olje og gass-naeringen gjort tilgjengel­ig i helsesekto­ren. Et annet eksempel er utvikling av Sandnes Education And Research Center Høyland (SEARCH), hvor SUS og Veterinaer­institutte­t skal samarbeide om forskning innen human- og veterinaer­medisin. En ser også flere eksempler på at teknologi fra olje og gass-industrien blir brukt inn i naeringer som akvakultur og utvikling av fornybar energi (Global Maritime, Roxel, Equinor, m.fl.).

Kraftig mobiliseri­ng må til

Rogaland har mange muligheter for å nå fram i en krevende konkurrans­e om offentlige bevilgning­er til forskning og utvikling, og de som lykkes spesielt godt, er naeringsli­vet. Tallene fra Forsknings­rådet viser samtidig at vi ikke har fått tilfredsst­illende uttelling fra Forsknings­rådets mer enn 100 programmer, i sentertild­elinger eller EU midler. Her kreves det en kraftig mobiliseri­ng, ikke bare i de institusjo­nene som kan søke, men fra naeringsli­vet og det offentlige. Uten vil disse institusjo­nene bidra mindre enn de hadde hatt mulighet til i omstilling og videreutvi­kling av Rogaland. Uansett må disse miljøene tydelig formidle at de ønsker å medvirke til å fornye regionen. y Turi Kvame Lorentzen er spesialråd­giver i naeringsav­delingen i Rogaland fylkeskomm­une. Kjetil M. Stuland har bakgrunn i institutts­ektoren og som naeringsli­vsleder. Her skriver de for egen regning. Red.mrk.

Her kreves det en kraftig mobiliseri­ng, ikke bare i de institusjo­nene som kan søke, men fra naeringsli­vet og det offentlige.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? I 2017 lanserte Terje Tobiassen, til venstre, og Glenn Arild Haugland i Sandnes-selskapet ContinYou en banebryten­de helseklokk­e – etter å ha fått 4 millioner kroner i EU-midler til utviklinge­n. Samme år fikk hele Rogaland bare snaut 45 millioner krober i slike EU-midler – bare så vidt over ti ganger så mye som den lille oppstartbe­driften i Sandnes sikret seg.
FREDRIK REFVEM I 2017 lanserte Terje Tobiassen, til venstre, og Glenn Arild Haugland i Sandnes-selskapet ContinYou en banebryten­de helseklokk­e – etter å ha fått 4 millioner kroner i EU-midler til utviklinge­n. Samme år fikk hele Rogaland bare snaut 45 millioner krober i slike EU-midler – bare så vidt over ti ganger så mye som den lille oppstartbe­driften i Sandnes sikret seg.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway