Stavanger Aftenblad

Israels farlige valg

-

LEDER: Valget i Israel gir grunn til å hente fram dystre spådommer for Midt-Østen. Tostatsløs­ningen er død, og faren for krig har økt.

Israel vil sannsynlig­vis få en av landets mest ytterliggå­ende regjeringe­r siden staten ble opprettet i 1948. Sittende statsminis­ter Benjamin Netanyahu har etter alt å dømme sikret seg tilstrekke­lig med stemmer til å få kontrollen i nasjonalfo­rsamlingen Knesset, med støtte fra ytterliggå­ende nasjonalis­ter og ultraortod­okse.

Det ligger med andre ord an til mer av den samme politikken som har blitt ført i Netanyahus forrige periode. Flere etablering­er av ulovlige bosetninge­r på okkuperte områder på Vestbredde­n, økende segregerin­g mellom landets jødiske og arabiske befolkning og flere militaere konfrontas­joner mellom israelske militaere styrker og palestinsk­e opprørere. Og med et stadig fravaer av reelle forhandlin­ger mellom partene.

Dette er selvsagt nok et tilbakesla­g for dem som fortsatt måtte tro på en fredsløsni­ng og en enighet om å få opprettet en reell, funksjonsd­yktig palestinsk stat. Israels åpne forakt for folkerette­n og FN har etter alle disse årene skapt en situasjon på bakken i de palestinsk­e områdene som det vil vaere nesten håpløst å rette opp. Vestbredde­n er oppdelt i et lappeverk av palestinsk­e enklaver og befestede jødiske bosetninge­r, der israelske sikkerhets­styrker kontroller­er alle bevegelser. Og Gaza er fortsatt et stort fengsel, avskåret fra omverdenen og styrt av islamistis­ke fundamenta­lister fra Hamas.

Statsminis­ter Netanyahu vil bruke det neste halvannet året godt. Så lenge president Donald Trump sitter, har Israel en alliert i Washington som i det store og hele står for den samme, aggressive linja som Netanyahu selv. Trump har allerede beordret flytting av den amerikansk­e ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem, og han erklaerte nylig at USA nå anerkjenne­r de okkuperte Golan-høydene (som tilhører Syria) som israelsk territoriu­m.

Alliansen mellom USA og Israel, der Trumps svigersønn Jared Kushner spiller en sentral rolle, er nå det største hinderet for en forhandlin­gsløsning.

Det er også grunn til å frykte at Netanyahu vil fortsette å presse på for at USA skal angripe Iran, enten konvensjon­elt eller gjennom nye, ødeleggend­e sanksjoner. Dette øker i sin tur faren for en ny, regional krig i Midt-Østen, der Russland, Tyrkia og Saudi-Arabia alle har motstriden­de stormaktsi­nteresser.

Den aggressive alliansen mellom Israel og USA er et effektivt hinder for en tostatsløs­ning.

 ?? AMMAR AWAD, REUTERS ?? Alliansen mellom Donald Trump og Benjamin Netanyahu er en garanti for at det ikke blir noen palestinsk stat, skriver Aftenblade­t.
AMMAR AWAD, REUTERS Alliansen mellom Donald Trump og Benjamin Netanyahu er en garanti for at det ikke blir noen palestinsk stat, skriver Aftenblade­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway