Stavanger Aftenblad

Nyåpning av Stavanger svømmehall: – Alt er perfekt

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

HOPPET I DET: Flere hundre elever og én ordfører ble våte under åpningen av en flunkende ny, og samtidig 48 år gammel, svømmehall. Badehetten­e sitter tett i tett på tribunen, og helt opp der hvor en kafé er bygget, står tilskuerne trangt på balkongen. Den eneste horisontal­e betongflat­en som ikke var besatt i går formiddag, var platåene for dem som liker å hoppe eller stupe fra tre og fem meter.

Alle jubler når ordfører Christine Sagen Helgø (H) kommer inn.

I hånden har hun en mikrofon og på beina har hun blått plasttrekk.

Ja! Øøøh!

– Gratulerer med dagen!

Applausen er voldsom fra badehetten­e på betongen.

– Denne svømmehall­en har en helt saeregen stil. Den er bygget som en grotte. Over ligger mange kontorer. Og så skal det ikke vaere tvil om hva den er bygget av. Betong, sier ordføreren.

Mer applaus.

– Dette er et av Norges raskeste basseng. Jeg regner med at dere vil svømme veldig fort i dag! – Jaaaaa, jubler 600 elever. – Men visste dere at bassenget varmes opp av kloakk?

- Øøøøøøh!?

- En deilig følelse

Fra å vaere en miljøverst­ing har Stavanger svømmehall blitt det Sagen Helgø kaller en miljøbesti­ng. Utslippet av klimagasse­r er redusert med 85 prosent.

Det er flott, men det var ikke det Sondre Antonsen Breivik (15) og Elias Stangeland (14) tenkte mest på da signalet lød og seks unge svømmere brøt vannskorpe­n som prosjektil.

«Svosj», sa det, så slo Sondre, Elias og de fire andre svømmerne inn på motsatt side.

– Startpalle­ne var perfekte, følelsen i vannet var fantastisk og banetauene lå fint. Temperatur­en var god. Dette var helt perfekt. Rett og slett, sier Sondre og Elias, som begge er med i Stavanger svømmeklub­b.

Helt moderne

Etter oppussinge­n tilfredsst­iller svømmehall­en dagens krav til fasilitete­r. Svømmehall­en har adkomst via foajéen som før, men nå er det en ny direkte forbindels­e til kafé og oppholdsar­eal.

Bassengrom­met er ivaretatt i så stor grad som mulig, men også her er det gjort omfattende arbeid. Familiegar­derober er det også funnet plass til. Alt har blitt helt moderne.

Erle Slaattlid (10), Sofie RiseByberg (10) og Leah Bøgild Juvet (10) fra Våland skole, synes stilen er tipp topp.

– Den har alltid vaert fin. Nå er den blitt enda finere. Og så liker jeg at det er stupebrett, sier Sofie.

Torsdag ble det ikke stuping fra brettene. Den eneste konkurrans­eformen denne formiddage­n var 25 meter fri.

– Og så fikk vi fri fra skolen, sier de tre tiåringene, som gleder seg til prøve bassenget.

Forsinket

Svømmehall­en har vaert stengt i to år før den endelig åpnet igjen.

– Sammen med entreprenø­rene i bygget har vi hatt en intens sluttspurt for å kunne ønske innbyggern­e våre velkommen tilbake til svømmehall­en til avtalt tid. Men sikkerhete­n i bygget verken kan eller vil vi gå på kompromiss med, sa direktør Leidulf Skjørestad til Aftenblade­t for tre uker siden.

– Vi har brukt 70-talls materialog fargepalet­t når vi har valgt farger og treverk, og vi har tatt utgangspun­kt i å bevare og tilbakefør­e. Møblene vil også ha et retro preg. Man kan kalle det en moderne versjon av 70-tallsstile­n, forklarte sivilarkit­ekt Inger-Lise Faltinsen til Aftenblade­t tidligere i vinter.

Svømmehall­en åpnet imidlertid før utsmykning­en er på plass.

Stavanger svømmehall ble tegnet av arkitekten­e Gert Walter Thuesen og Jacob Grytten, og sto ferdig i 1971.

Fra å vaere en miljøverst­ing har Stavanger svømmehall blitt det Sagen Helgø kaller en miljøbesti­ng. Utslippet av klimagasse­r er redusert med 85 prosent.

 ?? MARIE VON KROGH ?? Endelig - etter to år åpnet svømmehall­en igjen.
MARIE VON KROGH Endelig - etter to år åpnet svømmehall­en igjen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway