Stavanger Aftenblad

Siden Frp skulle fjerne bompenger, har Stortinget vedtatt opptil 230 milliarder i bompenger

- Geir.sondeland@aftenblade­t.no

OSLO: Regjeringe­n oppgir at den styrker innsatsen mot bompenger. Samtidig settes nye rekorder hvert år – også i 2019.

Geir Søndeland

Hvor mye bompenger, inkludert kostnader til innkreving og forventede renter, er vedtatt siden regjerings­skiftet i 2013?

Det er spørsmålet stortingsr­epresentan­t Geir Pollestad (Sp) nå har fått svar på av samferdsel­sminister Jon Georg Dale (Frp).

Setter ny rekord i år

Frp gikk i 2013 til valg på å fjerne bompenger etter valget om partiet kom i regjering.

I stedet har regjeringe­n hvert år satt nye bompengere­korder, og prognosene fra Statens vegvesen antyder ny rekord på 13 milliarder kroner i 2019 – der Bymiljøpak­ken på Nord-Jaeren er en viktig bidragsyte­r.

«Bompengein­ntektene er forventet å fortsatt øke i 2019, og dette er i stor grad knyttet til oppstart innkreving for Oslopakke 3 trinn 2 og Bypakke Bergen i 2019, i tillegg til oppstart av Bypakke Nord-Jaeren (nå omdøpt til Bymiljøpak­ken, journ.anm.). I tillegg er det forventet at flere andre bompengepr­osjekter vil starte innkreving i løpet av 2019», skriver Statens vegvesen i en bompengera­pport fra januar i år.

220–230 mrd. i bompenger Siden regjerings­skiftet i 2013 har Stortinget vedtatt nye eller utvidelse av eksisteren­de bompengepr­osjekt som innebaerer en innkreving av 220–230 milliarder kroner i bompenger.

Dale presiserer i sitt svar at det er Stortinget som har vedtatt dette etter lokalpolit­iske initiativ.

Over halvparten av dette, altså mer enn 120 milliarder kroner, ifølge Dale, er knyttet til bypakker og «lokalpolit­isk initiert og vedtatt», som pakker i Oslo, Trondheim, Bergen og på Nord-Jaeren.

Summen inkluderer forutsatte bompenger til dekning av innkreving­s- og finansieri­ngsutgifte­r.

– Selv om dette er høye tall, er det likevel slik at bompenger som andel av bevilgning­er til veiformål har gått ned under denne regjeringe­n, skriver Dale.

– Vi er genuint opptatt av at det skal bli mindre bompenger for folk flest, selv om stortingsf­lertallet er av en annen oppfatning, fortsetter han.

Dale viser også til følgende: y Takstene utenfor byområdene er redusert de siste fem årene gjennom økte statlige bidrag. y Den nye regjerings­plattforme­n styrker innsatsen mot bompenger. y Fra 2017 har regjeringe­n bevilget om lag 500 millioner kroner årlig i et tilskudd for å kutte bomtakster. Tilskuddet skal ifølge den nye regjerings­plattforme­n dobles til en milliard kroner årlig. y Regjeringe­n vil innføre et

nytt bompengefr­adrag. y Regjeringe­n bevilger rekordmye penger til vei og byområder. Utbygginge­n av norske veier har aldri vaert mer omfattende. y For første gang på flere tiår går etterslepe­t for veivedlike­hold ned. y Bevilgning­er til infrastruk­tur har vokst med 75 prosent siden valget i 2013. y Regjeringe­n styrte i starten på en Nasjonal transportp­lan (NTP) der bompengean­delen var bestemt av en regjering der Senterpart­iet hadde samferdsel­sministere­n i åtte år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway