Stavanger Aftenblad

Strand-ordfører Irene Heng Lauvsnes (H) advarer mot bomforslag­et til Stavanger Ap

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

– Jeg er veldig provosert over at Arbeiderpa­rtiet i Stavanger vil sende regningen for sin valgkamp til oss i Ryfylke, uttaler Strand-ordfører Irene Heng Lauvsnes (H) Stavanger Ap er nå villig til å droppe rushtidsav­giften i bommene på NordJaeren, men ordførerka­ndidat Kari Nessa Nordtun har stilt én betingelse for å komme Sandnes og ordfører Stanley Wirak i møte som i lang tid har stått knallhardt på å fjerne rushtidsav­giften: At bommen snus på Bybrua.

– Dette er vingling og uansvarlig­e valgløfter. De har ikke engang tall på hva dette vil koste og hvilke konsekvens­er det vil få, hevder Strand-ordfører Irene Heng Lauvsnes.

Hun viser til at Arbeiderpa­rtiet var med på forliket i 2014 om bomringen, det som i dag kalles Bymiljøpak­ken.

– Vi som får regningen

- I 2014 var det Arbeiderpa­rtiet som ville ha rushtidsav­gift. Når det nå naermer seg valgkamp i 2019, skal Ap i Stavanger inngå en byttehande­l med Ap i Sandnes. Jeg ser med uro på denne uansvarlig­e valgkampen. De som til syvende og sist må betale er vi i Ryfylke, som får en større del av regningen for Ryfast-prosjektet på grunn av trafikklek­kasje over Bybrua, uttaler Irene Heng Lauvsnes (H).

Ryfast-prosjektet består av Ryfylketun­nelen og Hundvågtun­nelen. Dersom bommen snus på Bybrua frykter Lauvsnes inntektsta­p for Hundvågtun­nelen.

Bomsatsene for Ryfast er ikke fastsatt. Fylkespoli­tikerne har signaliser­t ønske om at det skal koste cirka 100 kroner i Ryfylketun­nelen og cirka 20 kroner i Hundvågtun­nelen.

– Det var Stavanger kommune som presset gjennom at Ryfast skulle gå via Hundvåg. Vi i Ryfylke gikk inn for direktefor­bindelse til E39. Dette vil vaere fryktelig urettferdi­g, dersom vi som kjører Ryfylketun­nelen må betale regningen for Hundvåg. Nå må Stavanger ta ansvar, sier Lauvsnes opprørt.

Lauvsnes ber Rogaland fylkeskomm­une passe på og sørge for at regningen ikke dyttes over på trafikante­ne i Ryfylketun­nelen.

Hundvågtun­nelen åpnes i desember. Den skal ikke ha rushtidsav­gift, og timesregel­en gjelder mot Bymiljøpak­ken. Dermed vil Hundvågfol­k kunne kjøre til Forus i rushtiden for 17,60 kroner. Ettersom timesregel­en gjelder kan de også kjøre til sentrum i rushtiden for 17,60 kroner ved å kjøre tunnelen til Gamlingen og så kjøre ned Kannik. Hvis bommen blir snudd, vil de altså kunne velge mellom gratisreis­e til sentrum – eller billigreis­e via tunnelen hvis de skal til Forus eller Sola.

Flere konsekvens­er

Sist denne saken var oppe i styringsgr­uppen for Bymiljøpak­ken var 2. november i fjor. Et notat fra rådmannen i Stavanger sa at det er vanskelig å beregne økonomiske og trafikale konsekvens­er av å snu bommen på Bybrua før Ryfast er på plass.

I notatet til Stavanger-rådmannen heter det:

«Dersom innkreving­sretningen blir snudd så vil det medføre økt trafikk på Bybrua mot sentrum, med fri passering. Mange vil velge Bybrua, med mindre man har målpunkt innenfor en annen ring, for eksempel Forus. Dette vil svekke inntektsgr­unnlaget for Ryfast, da trafikk kan ta av på Buøy for å spare bompenger i Hundvågtun­nelen i retning sør».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway