Stavanger Aftenblad

Flertallsp­artiene setter av 15 mill. til skolene

- Ragnhild.selsto@aftenblade­t.no

STAVANGER: – Det haster for skolene å vite at de har disse pengene, sier Anne Kristin Vik Bruns (Krf).

Ragnhild Sofie Selstø

Den siste måneden har flere skoler i Stavanger varslet om en økonomi som ikke strekker til. Rektorer på ungdomstri­nnet og barneskole­ne Nylund og Kampen forteller de må kutte stillinger, og frykter for kvaliteten på undervisni­ngen.

Nå vil flertallsp­artiene Høyre, Frp, Venstre, Krf, Pensjonist­partiet og Senterpart­iet sette av 15 millioner kroner for å styrke skolene i 2019.

– Dette er en gladsak for skolene. Vi ønsker å vise handlingsk­raft, og å heve skolen, sier Anne Kristin Vik Bruns (Krf), utvalgsmed­lem i kommunalst­yret for oppvekst.

– Vi bevilger pengene, så er det opp til rådmannen å finne ut hvordan pengene best skal benyttes. Neste steg i saken blir et ekstraordi­naert møte i kommunalst­yret for oppvekst 2. mai, da rådmannen skal legge frem forslag til fordeling av pengene.

Ikke reaksjon

Ap og MDG har tidligere foreslått å gi 40 millioner kroner ekstra i året til Stavanger-skolen. Pengene kunne hentes fra et høyere skatteansl­ag enn forventet, og kutte i overskudde­t på kommunens driftsbuds­jett.

Bruns understrek­er at flertallsp­artienes ekstrabevi­lgning de nå ønsker å gi til skolene ikke kommer som en reaksjon på Ap og MDGs utspill.

– Vi har planlagt dette over lang tid. Vi hadde ønske om å komme ut med dette tidligere, men det har tatt tid å undersøke muligheten­e, sier hun.

Nye folk

De 15 millionene vil bli gitt som et engangsbel­øp.

– Vi tar oss av 2018 og 2019. Vi kan bare ta ansvar for vår periode, til høsten kommer det jo nye folk inn i kommunesty­ret, sier Arnhild Skretting (Sp).

– Bruker penger vi har

– Er 15 millioner nok til å dekke skolenes behov?

– Klart det ikke er nok. Men skatteansl­aget er kanskje ikke så stort som det ser ut som, blant annet fordi vi har med oss 8,7 millioner kroner i underskudd. 15 millioner er det vi kan strekke oss til etter det budsjettet vi har, sier Bruns.

Kristoffer Sivertsen (Frp) mener det er enkelt for Ap og MDG å komme med forslaget når de ikke må ta regningen etterpå.

– Det er ikke styringsdy­ktig å dra kortet slik Ap og MDG gjør før de vet om de har dekning på kontoen eller ei. Vi er styringsdy­ktige, og bruker penger vi vet vi har.

Terje Eide (H) skyter inn at det er et privilegiu­m Ap og MDG har som en del av opposisjon­en.

– De kan foreslå økning av bevilgning­er på alle områder - og det gjør de, men summerer du sammen forslagene de kommer med henger det ikke sammen. Vi må vaere ansvarlige fordi vi må plukke opp regningen, sier han.

Kritisk til engangsbel­øp Rune Askeland (MDG) svarer til Eide at flertallet og opposisjon­en har ulike oppgaver i et bystyre, men at Ap og MDG prøver nå å viderebrin­ge bekymringe­r skolene selv har kommet med.

– Dette handler først og fremst om skolen, sier han.

Dag Mossige (Ap) mener at å bevilge 40 millioner kroner årlig ikke er et uansvarlig forslag.

– Vi har vist år etter år med våre alternativ­e budsjett av vi er i stand til å prioritere Stavanger-skolen langt høyere enn de som styrer byen i dag, sier han.

Mossige legger til at det er positivt at flertallsp­artiene setter av 15 millioner kroner til skolene, men er kritisk til at det er et engangsbel­øp.

– De har ikke skjønt alvoret, sier han.

 ?? RAGNHILD SOFIE SELSTØ ?? Flertallsp­artiene sier de ønsker å gjøre Stavanger-skolen til den beste i landet. Terje Eide (H), fra venstre, Kristoffer Sivertsen (Frp), Anne Kristin Vik Bruns (Krf), Mette Vabø (V) og Arnhild Skretting (Sp).
RAGNHILD SOFIE SELSTØ Flertallsp­artiene sier de ønsker å gjøre Stavanger-skolen til den beste i landet. Terje Eide (H), fra venstre, Kristoffer Sivertsen (Frp), Anne Kristin Vik Bruns (Krf), Mette Vabø (V) og Arnhild Skretting (Sp).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway