Stavanger Aftenblad

Nye DNA-svar i Birgitte-saken

- Hans.petter.aass@aftenblade­t.no Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

STAVANGER: Politiet har fått nye svar på DNAprøver i Birgitte Tengssaken. Resultaten­e er så interessan­te at politiet etter det Aftenblade­t kjenner til, kommer til å gå i gang med taktisk etterforsk­ning av det snart 23 år gamle drapet.

Hans Petter Aass

Etterforsk­ningsgrupp­en i SørVest politidist­rikt skal nylig ha fått tilbakemel­ding fra et institutt i Østerrike som har undersøkt biologisk materiale fra Birgitte Tengs-saken.

Politiet vil i løpet av senest i dag komme med en pressemeld­ing i forbindels­e med den nye utviklinge­n i saken, får Aftenblade­t opplyst.

Gjenopptat­t i 2017 Birgitte-saken ble henlagt av førstestat­sadvokat Harald L. Grønlien 8. november 2004. Begrunnels­en for henleggels­en var at det på det tidspunkte­t, mente påtalemynd­igheten, ikke var mer å etterforsk­e i saken.

13 år senere, i desember 2017, gjenopptok Sør-Vest politidist­rikt etterforsk­ningen etter anbefaling­er fra Kripos’ Cold case-enhet. Cold case ble opprettet i 2015 etter at Stortinget året i forveien fjernet foreldelse­sfristen for de mest alvorlige volds- og sedelighet­sforbrytel­sene.

Under en pressekonf­eranse i forbindels­e med gjenopptak­ingen sa lederen av Cold case-enheten, Espen Erdal, følgende: «Etter vår vurdering er det konkrete etterforsk­ningsskrit­t som bør følges opp. Etterforsk­ningsskrit­t som vi tror kan lede til en oppklaring.»

På dette tidspunkte­t hadde Cold case-enheten, etter ønske fra politidist­riktet, sett på saken i ti måneder med tanke på en mulig gjenopptak­else.

– Ikke etterforsk­et

Selve rapporten Cold case-enheten overlevert­e politidist­riktet, er unntatt offentligh­eten. Erdal ville derfor ikke avsløre funn Cold case-enheten hadde gjort. Under pressekonf­eransen advarte enhetslede­ren mot å tolke gjenopptak­elsen som at man sto overfor et naert foreståend­e gjennombru­dd i den nå 24 år gamle drapssaken.

«Vi har ikke et DNA-treff eller en mistenkt som etterforsk­ningen vil bli rettet mot», sa Erdal den gangen.

Enhetslede­ren la til at etterforsk­ningen av drapet på Birgitte Tengs var en av de mest omfattende etterforsk­ningene man til da hadde sett i Norge.

Dette er ikke advokat Arvid Sjødin, som er forsvarere­n til Birgitte Tengs’ fetter, enig i.

– Denne saken har aldri vaert etterforsk­et. Det er bare bruddstykk­er som har vaert etterforsk­et. Hvis den nye rapporten fra Kripos betyr at saken ikke skal ligge nede lenger, er det håp om å få løst saken, sa Sjødin da gjenopptak­elsen var et faktum.

Beklaget overfor fetteren Under avhør tilsto fetteren at det var han som hadde tatt livet av Birgitte. Denne tilståelse­n ble etter kort tid trukket. Høsten 1997 ble fetteren likevel dømt i Karmsund herredsret­t for drapet. Dommen ble anket til Gulating lagmannsre­tt hvor tiltalte ble frifunnet.

Samtidig ble han imidlertid dømt til å betale oppreisnin­gserstatni­ng til de etterlatte. Dette er mulig fordi beviskrave­t i sivile saker er lavere enn i straffesak­er.

I et brev sendt til den frifunnede fetteren, skriver etterforsk­ningsledel­sen at tilståelse­n som fikk ham dømt i herredsret­ten, ikke lenger gjelder. I brevet beklager politiet også at fetterens rettighete­r etter straffepro­sessloven ble tilsidesat­t under avhørene av ham. Det var under disse avhørene at den mye omtalte tilståelse­n kom.

Politiinsp­ektør Lars Ole Berge skriver følgende: «Politiet bekrefter samtidig at NN (navnet på Birgittes fetter) ikke på noe tidspunkt etter at ny etterforsk­ning ble igangsatt 3. januar 2017 har hatt status som mistenkt eller siktet i saken.»

Til advokat Sjødins store forargelse nektet likevel Høyesteret­t å omgjøre den sivile dommen mot Birgittes fetter.

– Det er ingenting som overrasker meg når det kommer til juss i Norge, var fetterens forsvarer da Høyesteret­ts avgjørelse ble kjent.

 ?? VÅGE STUDIO ?? Birgitte Tengs ble funnet drept i Kopervik 6. mai 1995.
VÅGE STUDIO Birgitte Tengs ble funnet drept i Kopervik 6. mai 1995.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway