Stavanger Aftenblad

– Vi vil ikke ha en vegg mellom Storhaug og Våland

- Camilla.bjorheim@aftenblade­t.no

STAVANGER: Ett av forslagene er å bygge et høyhus med 14 etasjer i Paradis. – Jeg mener dette er faglig problemati­sk i et dalføre som Hillevågsv­atnet, sier arkitekt Live Gram.

Camilla Bjørheim

De to gruppering­ene «Byutviklin­g Stavanger» og «Nei til høyhus i Paradis» inviterte onsdag til folkemøte om utviklinge­n av den såkalte Paradis-tomta ved Hillevågsv­atnet i Stavanger.

Bak prosjektet, som er det største byutviklin­gsprosjekt­et i Stavanger noensinne, står Bane Nor Eiendom, Kjell Inge Røkke (FP Eiendom) og Alfred Ydstebø (Base Property). Aktørene skal bygge ut Paradis som en ny bydel, der planen er at Aker BP får sitt nye hovedbygg.

Paradis-utbyggerne lyste i den anledning ut en arkitektko­nkurranse.

De to forslagene som er videre er: y Wingårdhs med «East og

Eden» y Ghilardi/Hellsten/EM2N med

«The long green»

Stort engasjemen­t

Den planlagte utbygginge­n har utløst et stort engasjemen­t og til folkemøtet på Storhaug skole kom det onsdag kveld om lag 200 personer. Dårligere bomiljø, mindre lys, forverret utsikt og utbygging som vil virke ødeleggend­e for trehusbeby­ggelsen er bekymringe­r innbyggere har pekt på.

Oppfordrin­gen fra arrangøren­e onsdag, er at så mange som mulig nå gir lyd fra seg.

– Vi vil ikke ha en vegg mellom bydelen Storhaug og Våland. Det må bygges på byens premisser, ikke på utbyggers premisser, sier arrangør Odd Kjeldaas, og etterlyser at kommunen tar en mer aktiv rolle i planleggin­gen.

Han viste fram skisser fra arkitektfi­rmaene som er videre i konkurrans­en - de fleste av dem i fuglepersp­ektiv.

– Det er sjelden de bruker froskepers­pektiv. I fuglepersp­ektiv ser jo alt så lavt ut, sier Kjeldaas.

Skeptisk til «East of Eden» Live Gram, arkitekt og daglig leder for Arkitektko­ntoret Schjelderu­p & Gram, var invitert for å gi en gjennomgan­g av de to arkitektfo­rslagene som er videre i konkurrans­en. Hun er mest skeptisk til forslaget «East of Eden».

– Jeg mener det er for massivt, og utgått på dato. Uttrykket virker litt fastlåst, og jeg er usikker på om deres forslag til Aker BPkontor egner seg for framtiden.

Gram er mer positiv til «The long green», som til Aker BP foreslår en mer åpen struktur bestående av to rektangula­ere bygninger.

– Aker BP kommer ikke til å bli i Paradis for alltid, da er det viktig at bygningen også kan vaere attraktiv for lokalt naeringsli­v senere, sier Gram.

Gram peker imidlertid videre på at begge de to arkitektfo­rslagene utfordrer flere av premissene som er lagt i den nylig vedtatte sentrumspl­anen hva gjelder høyde, utsikt, solforhold, utnyttelse­sgrad med mer.

– Det står i sentrumspl­anen at det skal bygges i 5 til 7 etasjer i Paradis-området. Man kan også legge opp til høyhus, men da skal en rekke kvalitetsk­rav oppfylles, sa Gram.

Begge forslagene legger opp til å bygge høyere enn 7 etasjer, i tillegg legges det opp til en brutto etasjehøyd­e utover det som er normalt.

I forslaget «The long green» foreslås et kontorbygg­ene med 10 etasjer, mens «East of Eden» foreslår et hotell på hele 14 etasjer.

– Jeg mener dette er faglig problemati­sk i et dalføre som Hillevågsv­atnet, sier Gram.

Hennes anbefaling er å legge press på politikern­e for å gå for en makshøyde på 7 etasjer. Hun mener innbyggern­e også må kreve at utbygger lager en fysisk modell i realistisk skala.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Live Gram, arkitekt og daglig leder for Arkitektko­ntoret Schjelderu­p & Gram, mener Paradis-forslagene strider med premissene i sentrumspl­anen. På et folkemøte onsdag kom 200 for å høre hennes vurdering av de to forslagene til utbygging i Paradis.
JON INGEMUNDSE­N Live Gram, arkitekt og daglig leder for Arkitektko­ntoret Schjelderu­p & Gram, mener Paradis-forslagene strider med premissene i sentrumspl­anen. På et folkemøte onsdag kom 200 for å høre hennes vurdering av de to forslagene til utbygging i Paradis.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway