Stavanger Aftenblad

Skal rørlegge sykehuset for 130 millioner kroner

- Ola Fintland ola.fintland@aftenblade­t.no

STAVANGER: Når nytt sykehus skal bygges, trengs det såpass mye rør og rørleggera­rbeid at kontrakten er verdt 130 millioner kroner. Så langt er det tildelt kontrakter for 2,5 milliarder kroner. – Dette er den største rørleggerk­ontrakten vi har hatt noen gang, og jeg vil tro at det er en av de største i bransjen i årene som har vaert og årene som kommer. Det er ikke hver dag det bygges et så stort prosjekt, sier daglig leder Gaute Bergeland i Roxel Tekniske.

Bygging av nytt sykehus på Ullandhaug kommer ikke bare pasienter og ansatte til gode. Det sikrer også er rekke lokale arbeidspla­sser. Stangeland Maskin er allerede i gang med å sprenge ut tomten og opparbeide infrastruk­tur, og byggegrope­n blir klar for betongarbe­id i sommer.

– Som byggherre har vi lagt opp til en entreprise­strategi som sikrer at selskaper i Rogaland kan by på kontrakter. Det betyr at vi er ute med vel 80 entreprise­r i smått og stort. Det viser seg at lokale tilbydere er konkurrans­edyktige, sier Kari Gro Johanson, prosjektdi­rektør for SUS2023.

500–600 arbeidspla­sser

Så langt er 22 av rundt 80 kontrakter tildelt, kontrakter for totalt 2,5 milliarder. Første byggetrinn skal stå klart i 2023 og har en kostnadsra­mme på 8,4 milliarder.

– Det vi vet, er at prosjektet sørger for arbeid hos de som vinner kontrakten­e. Når vi ser på tallene de oppgir, blir det hittil mellom 500 og 600 arbeidspla­sser direkte hos våre samarbeids­partnere. Ringvirkni­ngene kommer i tillegg, vi vet jo at det er mange underlever­andører som også er på banen, sier Kari Gro Johanson.

Flere ansatte

Roxel Tekniske skal levere rør for 130 millioner kroner, og anslår at kontrakten sikrer mellom 30 og 40 arbeidspla­sser inkludert prosjektle­delse, håndverker­e og laerlinger. På sikt vil det også føre til flere ansatte.

Totalt har selskapet 80–90 ansatte ved hovedkonto­ret i Stavanger. Kontrakten med nye SUS utgjør mer enn en tredjedel av omsetninge­n til selskapet, som var på 340 millioner i fjor.

Selskapet leverer vanligvis totaltekni­sk entreprise for elektro, rør, ventilasjo­n og automasjon, og står for både prosjekter­ing og installasj­on. Det betyr at selskapet har hatt større kontrakter tidligere. Men da er det snakk om flere fag. Nå handler det bare om å gjøre rørleggerj­obben for byggene C-D-E. Nye SUS er ferdig prosjekter­t av andre, men planleggin­g og optimalise­ring av rørarbeide­t går i gang umiddelbar­t etter påske.

– Utføringen av arbeidet blir nok ikke før i slutten av året og starten av neste år, og hovedtrykk­et vil nok vaere i 2020 og 2021, sier Bergeland.

Som hotellbygg­ing

Selv om det er første gangen selskapet er med på å bygge et sykehus, er det ikke helt ulikt å bygge et hotell.

– Et nytt sykehus i dag er nesten som et hotell med mange enkeltrom, og rørleggera­rbeidet er stort sett det samme, men det er litt strengere krav i enkelte soner på et sykehus, sier Bergeland.

Selskapet har tidligere jobbet med mange ulike prosjekter innen bygg og anlegg slik som nye Atlantic Hotel, utbygging av kjøpesente­ret Kvadrat, skoler, leilighete­r og naeringsby­gg. Roxel Tekniske har også stått for en stor andel av elektroins­tallasjone­r i Ryfast-prosjektet.

– Vi syns det er flott at selskaper som har bred kompetanse fra andre bransjer, som olje og gass, hotellbygg og leveranser til tunnelpros­jektet Ryfast, også konkurrere­r om å vinne kontrakter med SUS2023. Vi tror Roxel har et dyktig team som vil styrke vårt prosjekt, sier Inger Cathrine Bryne, administre­rende direktør ved Stavanger universite­tssjukehus.

 ?? MARIE VON KROGH ?? Tomten til det nye sykehuset tar form. Samtidig underskriv­es stadig nye kontrakter i prosjektet. Her har sykehusdir­ektør Inger Cathrine Bryne, til venstre, og prosjektdi­rektør Kari Gro Johanson for SUS2023 fått et overblikk over arbeidet.
MARIE VON KROGH Tomten til det nye sykehuset tar form. Samtidig underskriv­es stadig nye kontrakter i prosjektet. Her har sykehusdir­ektør Inger Cathrine Bryne, til venstre, og prosjektdi­rektør Kari Gro Johanson for SUS2023 fått et overblikk over arbeidet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway