Stavanger Aftenblad

Militaerju­ntaen har tatt over makten i Sudan

-

KHARTOUM: Haeren har fjernet president Omar al-Bashir fra makten i Sudan og satt til side landets grunnlov.

Haeren har fjernet president Omar al-Bashir fra makten og holder ham i fangenskap på et sikkert sted, opplyser Sudans forsvarsmi­nister og visepresid­ent Awad Mohamed Ahmed Ibn Auf i går ettermidda­g.

Han vil selv lede militaerju­ntaen, og ber om at alle bidrar til å sikre stabilitet­en i landet.

Militaerku­ppet kommer etter måneder med protester mot Bashirs regime.

Haeren innfører unntakstil­stand i tre år og portforbud i én måned. Samtidig er grenser og luftrom stengt.

Ryker om kupp

Tidlig i går morges meldte statlig radio og fjernsyn at den sudanske haeren snart ville komme med en «viktig uttalelse».

Rykter gikk da om et kupp, og flyplassen i Khartoum skulle vaere stengt. Flere regionale medier erfarte i morgentime­ne at Bashir hadde gått av.

To høytståend­e tjenestefo­lk sier til AP at haeren har tvunget Bashir til å gå av. Omstendigh­etene rundt den angivelige avsettelse­n er uklare, og Bashir har selv ikke vist seg.

Den ventede uttalelsen fra haeren lot vente på seg i går formiddag, angivelig fordi det skulle ha vaert uenigheter om sammensetn­ingen av et overgangsr­åd.

– Omringet

Tusenvis av demonstran­ter var samlet utenfor haerens hovedkvart­er i hovedstade­n Khartoum, med krav om presidente­ns avgang. Demonstran­ter på stedet oppfordret hovedstade­ns innbyggere til å samle seg.

Øyenvitner opplyser til nyhetsbyrå­et AFP at flere militaere kjøretøyer med soldater ankom haerens hovedkvart­er i de tidlige morgentime­ne. Det samme hovedkvart­eret er president Bashirs residens, og forsvarsde­partemente­t holder også til i bygningen. En militaerki­lde opplyser til DPA at pansrede kjøretøy har omringet stedet.

Samtidig melder øyenvitner at et team med soldater i morgentime­ne foretok en razzia mot kontorene til en islamistgr­uppe som utgjør Bashirs regjerende partis ideologisk­e fløy.

Demonstran­ter har oppholdt seg utenfor haerens hovedkvart­er i fem dager og har slått leir der. Det er blant annet blitt tatt i bruk tåregass mot dem, men de har likevel holdt stand. I alt skal 15 mennesker vaere drept i sammenstøt og uro de fire siste dagene.

Omfattende demonstras­joner har pågått i landet siden desember, da prisene på brød og drivstoff ble økt. Totalt skal omkring 50 mennesker ha blitt drept i uro og sammenstøt.

Bashir har styrt Sudan i 30 år, og demonstran­tene har forsøkt å få haeren til å stille seg bak kravet om at han må gå av.

Folkemord

USA og Storbritan­nia har bedt sudanske myndighete­r om å svare på demonstran­tenes krav, og de to landene har også bedt myndighete­ne om å unngå bruk av vold.

75 år gamle Bashir har vaert statsleder i Sudan siden han tok makten i et kupp i 1989. I 2010 siktet Den internasjo­nale straffedom­stolen (ICC) ham for folkemord og krigsforbr­ytelser under konflikten i Darfur. ICC utstedte da også arrestordr­e på ham.

(NTB)

 ?? SCANPIX ?? Sudanske demonstran­ter feirer foran militaere at Omar al-Bashir har blitt fratatt makten som president.
SCANPIX Sudanske demonstran­ter feirer foran militaere at Omar al-Bashir har blitt fratatt makten som president.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway