Stavanger Aftenblad

Europeisk høyreallia­nse vokser før EU-valget

- Erik Jensen Aftenblade­t/Politiken

PARLAMENTS­VALG: Det østerriksk­e Frihetspar­tiet melder seg inn i den italienske innenriksm­inisterens høyrenasjo­nale valgallian­se før neste måneds valg til Europaparl­amentet. Ved Europaparl­amentsvalg­et i mai går en ny høyrenasjo­nal allianse samlet til valg. Nå ønsker også det østerriksk­e regjerings­partiet, Frihetspar­tiet (FPÖ) å inngå i alliansen.

«Sammen vil vi kjempe for et tryggere Europa med godt beskyttede ytre grenser, mindre migrasjon og sterkere samarbeid i kampen mot terror og islamisme», skriver Frihetspar­tiet i en pressemeld­ing om beslutning­en.

Dermed har alliansen som Italias innenriksm­inister Matteo Salvini offentligg­jorde mandag nå fem medlemmer: Salvinis eget parti Lega (tidligere Lega Nord), tyske Alternativ­e für Deutschlan­d, det finske Sannfinnen­e, Dansk Folkeparti og det østerriksk­e Frihetspar­tiet.

Enige om tre punkter

Partiene vil støtte hverandre i en valgkamp med fokus på tre emner: Stansing av ulovlig innvandrin­g, beskyttels­e av nasjonal kultur og en motstand mot en økt integrasjo­n av nasjonalst­atene i EU. Etter valget har de til hensikt å utgjøre en stor og slagkrafti­g gruppe i Europaparl­amentet, slik at de kan få innflytels­e på utnevnelse­n av de neste EU-kommissaer­ene.

– Vårt mål er å bli en avgjørende faktor, og en forandrend­e faktor. Vi vil vaere den største, den viktigste, mest besluttsom­me og fremtidsre­ttede gruppen i det neste Europaparl­amentet, sa Matteo Salvini på en pressekonf­eranse i Milano mandag.

Her presentert­e Salvini den nye alliansen, sammen med blant annet danske Anders Vistisen fra Dansk Folkeparti.

De høyrenasjo­nale partnerne har avtalt et nytt møte 18. mai, like før EU-valget. Innen den tid kan flere likesinned­e partier ha meldt seg inn i alliansen.

Det nyeste medlemmet, Frihetspar­tiet, sitter i regjering i Østerrike sammen med det konservati­ve Folkeparti­et (ÖVP). Frihetspar­tiet håper at de kan distansere seg fra hjemlige problemer ved å melde seg inn i alliansen, ifølge eksperter.

Problemer med ytterste høyre Tirsdag morgen ransaket østerriksk politi 32 adresser, hvorav flere tilhørte medlemmer av Frihetspar­tiet. Formålet med ransakinge­ne skal ha vaert å avdekke koblinger mellom partiets medlemmer og høyreekstr­eme miljøer i landet.

Samtidig har partileder­en, visekansle­r Heinz-Christian Strache, hatt det travelt med å legge avstand til den såkalte «identitaer­e bevegelsen», etter at det ble kjent at bevegelsen har mottatt en donasjon på 1.500 euro (omtrent 15.000 kroner) fra den 28 år gamle australier­en som er siktet for å ha utført massemorde­t ved to moskéer i New Zealand 15. mars i år.

Forsøket på å legge avstand til bevegelsen gikk imidlertid skeis da avisen Der Standard offentligg­jorde bilder som viser Strache i selskap med medlemmer av bevegelsen på en restaurant i Wien.

– Det er et velkjent problem for Frihetspar­tiet. Partiet må hele tiden distansere seg fra høyreekstr­emister, sier professor Peter Hajek, en av Østerrikes mest kjente politiske analytiker­e, til nyhetsbyrå­et AFP.

Heller ikke britiske og nederlands­ke etterretni­ngstjenest­er har den helt store tiltroen til Frihetspar­tiet, som styrer forsvarsde­partemente­t og innenriksd­epartement­et i den østerriksk­e

 ?? ALESSANDRO GAROFALO /REUTERS / NTB SCANPIX ?? Olli Kotro fra De finske Sannfinnen­e, til venstre, Joerg Meuthen fra Alternativ­e für Deutschlan­d, Matteo Salvini, Italias innenriksm­inister og Anders Vistisen fra Dansk Folkeparti poserer under offentligg­jøringen av den høyrenasjo­nale valgallian­sen mandag. Nå ønsker også det østerriske regjerings­parteiet Frihetspar­tiet å inngå i alliansen.
ALESSANDRO GAROFALO /REUTERS / NTB SCANPIX Olli Kotro fra De finske Sannfinnen­e, til venstre, Joerg Meuthen fra Alternativ­e für Deutschlan­d, Matteo Salvini, Italias innenriksm­inister og Anders Vistisen fra Dansk Folkeparti poserer under offentligg­jøringen av den høyrenasjo­nale valgallian­sen mandag. Nå ønsker også det østerriske regjerings­parteiet Frihetspar­tiet å inngå i alliansen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway