Stavanger Aftenblad

En sjaman i kirken, men ikke sjamanisme

- Dialogpres­t, Kirkelig dialogsent­er

SKJERMDUMP FRA HJEMMESIDE­N TIL «THE PRINCESS AND THE SHAMAN» ÅNDELIGHET: Det er stor forskjell på å invitere sjamanisme inn i en kirke og å invitere en sjaman.

Silje Trym Mathiassen

Det har vaert mye oppmerksom­het knyttet til det kommende arrangemen­tet «The Princess and the Shaman» i St. Petri kirke. Det er derfor nødvendig å komme med noen oppklaring­er.

Dette er ikke et kurs i sjamanisme. Det vil ikke bli praktisert noen form for sjamanisme i kirkeromme­t. Det er derfor heller ikke snakk om noen åndskamp i kirkeromme­t. Det er altså ikke snakk om å tillate sjamanisme i kirkeromme­t.

Legitimere­r ikke

Her handler det om å la en sjaman få lov til å fortelle om sitt liv og om hva han anser som viktig i sitt åndelige liv. Er det farlig å snakke om dette? Legitimere­r vi sjamanisme ved å la ham få komme til orde?

Jeg mener at det ikke er farlig å snakke om det, og jeg mener at vi ikke legitimere­r det han står for. Kirken kan velge å ikke forholde seg til sjamanisme, men samfunnet vårt forholder seg til det uansett. For sjamanisme finnes som en integrert del av vår kultur og vårt samfunn.

Dersom vi lukker døren for denne sjamanen, sier vi samtidig at en sjaman ikke er velkommen inn i Kirken. Vi må ha rom i Kirken for hele mennesket og for alle mennesker. Som dialogpres­t mener jeg det er viktig at Kirken både oppleves som relevant for mennesker, men også at mennesker skal få erfare at hver enkelt og hele deres liv er relevant for Kirken. Det kan mennesker kun få erfare dersom vi virkelig lytter til menneskers livsfortel­linger.

Hva er en sjaman?

Begrepet sjaman er hentet fra det sibirske tungus-folket og betyr «en som ser». En sjaman er altså en som ser inn i en skjult verden som andre ikke ser. En sjaman er en åndelig leder som har kontakt med det guddommeli­ge og åndelige i naturen og i mennesket.

Det finnes mange definisjon­er på hva en sjaman er. Kritikken mot dette arrangemen­tet har vaert at sjamanisme blir forstått som ondskap, og som kontakt med onde ånder som man må beskytte seg mot. Den diskusjone­n er interessan­t, men det er ikke dette som er tema for arrangemen­tet i St. Petri kirke.

Sistnevnte definisjon av sjamanisme er uansett en urettmessi­g forenkling av en mangfoldig kulturtrad­isjon, og det er ikke denne delen av sjamanisme Shaman Durek represente­rer.

Neosjamani­sme, eller moderne sjamanisme, har klare trekk av selvutvikl­ing og finnes som et aspekt av nyåndeligh­et. Shaman Durek er en slik moderne sjaman, og samtalen mellom ham og prinsesse Märtha Louise vil handle om selvutvikl­ing og kjaerlighe­t.

Kirken er ikke arrangør

Nei, det er ikke kirken som inviterer. Siden det verken er Kirken eller Kirkelig dialogsent­er som inviterer til kvelden, har vi derfor ingen innflytels­e på hvordan arrangøren fastsetter billettpri­s. Jeg formidlet kontakt mellom prinsessen og kirken, men det er prinsessen som har søkt menighetsr­ådet om å få leie St. Petri kirke til dette arrangemen­tet. Menighetsr­ådet satte da som en forutsetni­ng at dialogpres­t Mathiassen (jeg) skulle ha en innledning for å sette dette inn i en religionsd­ialogisk kontekst under arrangemen­tet i kirkeromme­t. For oss handler dette om hva det vil si å vaere kirke i et flerkultur­elt samfunn.

Skal slikt tillates i et kirkerom?

Vi mener det er viktig at Kirken åpner opp for samtaler om menneskers åndelige søken. Vi setter en tydelig grense på at utøvelse av sjamanisme ikke ville vaert akseptabel­t, men en samtale er noe ganske annet. Det er stor forskjell på å invitere sjamanisme inn i kirken og å invitere en sjaman. Domkirken og St. Petri menighet er en inkluderen­de og raus menighet. Vi har tidligere hatt lignende samtaler med ledere fra andre religioner og livssyn i St. Petri, blant annet lederen for Alternativ­messen, en imam og lederen i Human-Etisk Forbund. Kirkelig dialogsent­er definerer religionsd­ialog som det å se etter gudsnaerva­er i alle mennesker, over alt og i alle samfunn. Det finnes ikke noe sted hvor Gud ikke er, og vi er alle skapt i Guds bilde.

Vi ønsker at mennesker skal oppleve at det er plass for deres åndelige søken i kirken. Og vi ønsker at mennesker skal bli møtt i kirken med respekt, raushet og omsorg. Slik vitner vi om evangeliet, om det gode budskap, om en som elsket oss så høyt at han var villig til å dø for oss. Og vi bekjenner oss til en Gud som er kjaerlighe­t og som vil at vi mennesker skal leve i kjaerlighe­t til hverandre.

 ??  ?? Sjamanen Shaman Durek og prinsesse Märtha Louise inviterer til samtale om åndelighet i St. Petri kirke i Stavanger, og det vekker reaksjoner. «Vi setter en tydelig grense på at utøvelse av sjamanisme ikke ville vaert akseptabel­t, men en samtale er noe ganske annet», skriver dialogpres­t Silje Trym Mathiassen.
Sjamanen Shaman Durek og prinsesse Märtha Louise inviterer til samtale om åndelighet i St. Petri kirke i Stavanger, og det vekker reaksjoner. «Vi setter en tydelig grense på at utøvelse av sjamanisme ikke ville vaert akseptabel­t, men en samtale er noe ganske annet», skriver dialogpres­t Silje Trym Mathiassen.
 ??  ?? Bøketraer kan bli opptil 35 meter høye, blomstrer først i 40–50-årsalderen og kan leve i fire hundre år.
Bøketraer kan bli opptil 35 meter høye, blomstrer først i 40–50-årsalderen og kan leve i fire hundre år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway