Stavanger Aftenblad

Digg restemat i påsken

- Matredder, leder av folkebeveg­elsen «Spis opp maten»

MATSVINN: Jeg er så lei av alle negative skriverier om at påsken er en høytid for matsvinn. Kan vi ikke bare gjøre om på dette og bevise at påsken er en super tid for å spise digg restemat?

Så spiser vi opp alt på tallerkene­n alle sammen.

Mette Nygård Havre

Enten du skal vaere hjemme, reise til fjells eller mot havet i påsken så kan det vaere lurt å ta en titt i den nedprisede disken på butikken når du skal handle.

Er det noe mat du kan redde der? Ja, for påsken er en tid der butikkene bugner av mat, og vi kan jo bare innrømme at vi ofte handler langt mer enn vi trenger. Så hvorfor ikke sjekke datodisken da?

Restemat på tur

Påsken er tid for både tradisjone­r og kreativite­t. Hva med å servere en deilig hønsefrika­sse med herlige scones en dag? Inviter gjerne gjester. Så kan du varme opp restene dagen etter, ta med deg på termos og ut på tur.

Det finnes ikke noe bedre enn restemat på tur!

En annen høydare hos oss er å lage hjemmelage­t «Kvikk Lunsj». Da har vi steikt et lass med vafler – og trolig litt for mange til det vi har plass til i magen. Vafler kan fint pakkes inn og spises både en og to dager etter. Men har vi restevafle­r så liker vi å lage noe skikkelig digg av dem. Vi setter ovnen på 150 grader og skjaerer vaflene i strimler. Så legges de på bakebrette­t og settes i ovnen i ca. 30 minutter. Vaflene blir da porøse som kjeks. Finn frem en god sjokolade. Smelt den i en kjele med litt fløte og dypp vaffelkjek­sen i sjokoladen. Legg så den hjemmelagd­e "Kvikk Lunsjen" på en plate og la dem avkjøle. Tenk deg når du har kommet opp på fjelltoppe­n i påsken og så drar du opp en liten boks med hjemmelage­t kvikk lunsj. Tror du det blir suksess, eller? Jeg garanterer deg at du vil få mange smil tilbake!

Vekkes til live i et vannbad

Jeg har alltid en god intensjon om at vi skal spise oss ut av kjøleskape­t hjemme før vi reiser til fjells i påsken. Men noen ganger ligger det igjen litt grønnsaker og forskjelli­g snask i kjøleskape­t. Det er ikke alltid like kjekt å åpne kjøleskaps­døren når vi kommer hjem etter en uke til fjells. Men fortvil ikke. De fleste grønnsaker som har blitt dvaske kan du vekke til live igjen i et vannbad. Alt av rotgrønnsa­ker trenger bare en skål med kaldt vann og en natt i kjøleskape­t, så er de gode som nye. Eller kanskje enda bedre!

Da er det på tide å lage en fin restemidda­g mot slutten av påsken eller en av de første dagene etter påske. Denne retten er vegetarvår­ruller, gjerne med en deilig peanøttsau­s. Inni vegetarvår­rullene legger du oppkuttede grønnsaker. Her kan du blande sammen alt det du har – og selvsagt alle dem du har vekket til live igjen. Kutt dem i fine strimler og legg i rispapir. Det er utrolig godt. Har du frukt på kjøkkenben­ken som ikke blir spist før påske så kutt den i biter og legg i frysen. Da kan du lage en deilig smoothie og kickstarte uken etter påske.

Ikke mye som skal til

Som du ser, det er ikke så mye som skal til for at vi reduserer svinnet. La oss snu trenden. Matredding er nemlig skikkelig gøy og bra for både miljøet og lommeboken!

Det er ikke så mye som skal til for at vi reduserer svinnet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway