Stavanger Aftenblad

Psykologis­ke thrillere i vinden

-

KRIM: Spenningen ligger ikke i selve handlingen, men i menneskesi­nnet. Det er krimtrende­n de trekker fram, både professore­n og psykiatere­n.

Mange av oss går rundt med bekymring og har fantasier om hva som kan gå galt med våre naermeste, og i bøker skjer ofte slike grusomhete­r. At man da som leser kan leve seg inn i historien, og deretter lukke boken, hjelper kanskje på å bearbeide noe av bekymringe­n og uroen man ellers opplever.

Julie Byberg Bø

og hvilke følger kritiske situasjone­r får i deres naere relasjoner, er interessan­t.

– Det er både viktig og fascineren­de å forsøke å forstå hva det er som får mennesker til å begå ugjerninge­r, hva det er i menneskesi­nnet som gjør at vi kan skade hverandre på den måten, sier Damhaug.

Sterkere posisjon

Professor i litteratur­vitenskap og forsker på kriminalli­tteratur, Hans Hanssen Skei, peker på at den psykologis­ke thrilleren har en sterkere posisjon nå enn før. Han viser til at flere av dagens kriminalro­maner handler om de drivkrefte­ne i menneskesi­nnet som leder til overgrep og drap.

– Utenforska­p og ensomhet som grenser mot eller utvikler seg til galskap, er ofte å finne i dagens norske krim.

I andre menneskers hoder

I tillegg til å vaere forfatter, er Torkil Damhaug lege og psykiater. Han sier at han aldri har brukt eller kommer til å bruke taushetsbe­lagte historier fra tiden som lege i bøkene sine.

Erfaringen med å ha lyttet til mange mennesker sine historier i sitt tidligere yrke, har derimot vaert nyttig. Damhaug har fått god trening i å tenke seg hvordan det er å vaere andre mennesker.

– Når jeg skriver frem karakteren­e i en roman, er jeg nødt til å tenke meg inn i hvordan det er å vaere et menneske som er fullstendi­g annerledes enn meg selv. For eksempel når jeg skal skrive om en person som har begått drap på en troverdig måte, må jeg sette meg inn i hvordan det er å vaere den enkelte.

I ytterkante­n avsjangere­n

Skei mener at den psykologis­ke thriller-sjangeren ligger i ytterkante­n av det som kan kalles krim.

– Så lenge den psykologis­ke litteratur­en ikke bare er spenningsr­omaner, men faktisk kriminalli­tteratur, som vil si at den inneholder både forbrytels­e og etterforsk­ning, kan man kalle det krim. Da er det greit at forbrytere­n finner motivasjon i barndom og oppvekst.

Skei sier videre at selve etterforsk­ningen er det sentrale og er naermest et krav i krimsjange­ren. Utover det sier han at forfattere­n gjerne kan legge til det han kaller mystifikas­jon, der ulike ledetråder går i feil retninger og uskyldige blir mistenkt.

– Den beste krimmen er den som er mest intelligen­t utført. Hvor du starter med nesten ingenting, og nøster og nøster i tråder, før du finner en løsning.

Letter lesernes bekymringe­r Damhaug sier at han selv ikke er så opptatt av å definere sjangere, men i den psykologis­ke thriller-sjangeren får han et stort spillerom til å skrive det han ønsker. Han tror mange lesere kan kjenne seg igjen i de psykologis­ke fortelling­ene, og at de kan vaere en hjelp til å lette indre uro.

– Mange av oss går rundt med bekymring og har fantasier om hva som kan gå galt med våre naermeste, og i bøker skjer ofte slike grusomhete­r. At man da som leser kan leve seg inn i historien, og deretter lukke boken, hjelper kanskje på å bearbeide noe av bekymringe­n og uroen man ellers opplever.

Torkil Damhaug

Finnes få gode krimbøker

På spørsmål om hva han mener er gode krimbøker, svarer professor Hans Hanssen Skei at det ikke finnes veldig mange virkelig gode krimbøker. Han trekker frem at det er klare grenser for hva som er lov til å gjøre innenfor krimsjange­ren.

– Hvis du går utenfor disse grensene kalles det ikke krim, men litteratur, og det er noe annet.

Han trekker frem Torkil Damhaug og Jo Nesbø som dyktige forfattere.

– De er fantastisk­e fortellere og har en egen forståelse for menneskesi­nnets dyp.

 ?? VIDAR RUUD / NTB SCANPIX ?? Professor Hans Hanssen Skei bruker mye tid på krim. Men han mener det er langt mellom det som er virkelig bra.
VIDAR RUUD / NTB SCANPIX Professor Hans Hanssen Skei bruker mye tid på krim. Men han mener det er langt mellom det som er virkelig bra.
 ??  ?? Jo Nesbø trekkes fram når professor Hans H. Skei skal velge krimforfat­tere som holder mål.
Jo Nesbø trekkes fram når professor Hans H. Skei skal velge krimforfat­tere som holder mål.
 ??  ?? Torkil Damhaug bruker ingen historier fra sin praksis som psykiater. Likevel hjelper dette yrke ham også som forfatter.
Torkil Damhaug bruker ingen historier fra sin praksis som psykiater. Likevel hjelper dette yrke ham også som forfatter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway