Stavanger Aftenblad

Jarle Natlands tre utvalgte

-

KRIM: Kvinner leser, slik har det vaert lenge. Nå er det også kvinnene som dominerer på krimtoppen. Men en aldrende hvit mann lister seg inn – som så ofte før.

Ordentlig trist

– på fransk maner

Leïla Slimani har vunnet den prestisjet­unge Goncourt-prisen med en kresen, liten thriller som aldri lar oss vaere i tvil om løsningen. Det lille barnet er dødt —på bare sekunder – får vi vite fra første stund, men spørsmålet er ikke hvem, men langt mer hvorfor. Og for en hvit middelklas­se som tidvis drømmer om au pair eller dagmamma er dette en utforsknin­g av forskjells­samfunnet, kulturfors­kjeller og hvordan det å stole på noen kan utløse det tilnaermet verste marerittet.

Beksvart, men gjort med humor Belinda Bauer har levert konsistent forbløffen­de og velskrevne romaner siden debuten «Blacklands», men «Bristepunk­tet» er muligens hennes mesterverk.

Britiske Belinda Bauer skriver originale og kresne kriminalro­maner. Denne glemmer du ikke med det første. Bauer tar tak i leseren helt fra den hjerteskja­erende begynnelse­n: Tre søsken sitter livredde og forlatt i en kvelende varm bil. Eldstemann Jack Bright er bare 11 år da boka åpner. I Bright har Bauer funnet en glitrende hovedperso­n. Han er traumatise­rt, men handlekraf­tig og allerede en dreven innbruddst­yv tre år etter morens død. Samtidig prøver han å ta vare på sine yngre søsken etter at far stikker. For gamle Bauer-lesere blir dette dessuten et velkomment gjensyn med den bryske og ikke udelt sympatiske politimann­en John Marvel i en mindre rolle. .

Gøy med 50-tallet

Knut Naerum har gjort det til en seniorspor­t å dyrke gamle hvite menn og nostalgisk krim. Han fortsetter dyrkingen av Andre Bjerke og Bernhard Borge i «Den gåtefulle Oberon Qvist». . Og han lykkes fortreffel­ig. Dette er en samling krimnovell­er inspirert av den gylne tiden fra 40, 50- og 60-tallet, men lagt til vår tid. Perfekt påskelesni­ng, selv om ingenting kan måle seg mot Naerums krimdebut, den elleville «Døde menn går på ski.»

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway