Stavanger Aftenblad

NRK mister skiVM og verdenscup­rettighete­r fra 2021/2022

-

TV-RETTIGHETE­R: NENT Group/Viasat har kjøpt de nordiske rettighete­ne til verdenscup­en i langrenn, hopp, kombinert, alpint og skiVM for Skandinavi­a fra sesongen 2021/2022.

NRK, som har disse rettighete­ne i Norge i dag, nådde ikke opp med sitt bud. NENT Group/Viasat har inngått en femårsavta­le med rettighets­haveren.

Rettighete­ne som er solgt, utgjør om lag 40 prosent av NRKs vinterspor­tspakke og inkluderer verdenscup­en i langrenn, alpint, hopp, kombinert, snowboard og fristil. Avtalen gjelder også skiVM i 2023 og 2025.

200 konkurrans­er

– Vi selvfølgel­ig skuffet. Disse rettighete­ne er viktige for oss, og vi strakk oss svaert langt økonomisk for å sikre oss disse, sier redaktør for NRK Sport, Egil Sundvor, i en pressemeld­ing.

– Denne avtalen er virkelig en milepael for oss. I NENT Groupsamme­nheng måler den seg med kjøpet av rettighete­ne til ishockey-VM i 1989 og OL i 2011. Vinteridre­tten har en saeregen posisjon i Norden, og i Norge spesielt, og vinteridre­tten har skapt noen av de største idrettsstj­ernene i historien, sier Anders Jensen, president i NENT Group i en pressemeld­ing.

– Nå kan seerne glede seg til mer enn 500 timer med vinterspor­t hver sesong på våre kanaler og strømmepla­ttformer, legger Jensen til.

Uendret neste to år

FIS-pakken som nå er solgt, inneholder cirka 200 renn fordelt på VM og verdenscup og står for om lag 40 prosent av det totale vintertilb­udet NRK har i løpet av en vinterseso­ng. Rettighete­ne gjelder ikke verdenscup­renn i Norge, Østerrike og Sveits. Avtalen gjelder heller ikke skiskyting og skøyter, skriver NRK i pressemeld­ingen.

NRKs Sundvor ser realismen i endringene som kommer.

– Vi vil understrek­e at det fremdeles blir vinterspor­t på NRK i årene fremover. I de neste to sesongene er portefølje­n tilnaermet uendret. Vi har fortsatt store, samlende eventer i portefølje­n, sier Sundvor.

I likhet med NRK mister også svenske SVT og finske YLE de samme rettighete­ne fra samme tidspunkt.

– Vi skal ta oss av dette med engasjemen­t og ydmykhet. Vi vet hvilken arv vi overtar, sier svensk Viasats sportssjef Per Nunstedt.

Kommunikas­jonssjef Espen Graff i Norges Skiforbund har visst om interessen fra internasjo­nale aktører en god stund.

– Dette viser at skisporten som produkt er mer attraktivt enn noen gang. Uansett hvordan fordelinge­n av rettighete­ne til slutt blir, er vi klar til å tilpasse oss virkelighe­ten, sier Graff til NTB.

 ?? NTB SCANPIX ?? NRK, her illustrert ved den kjente kommentato­rduoen, Jann Post, til høyre, og ekspert Torgeir Bjørn, mister flere rettighete­r.
NTB SCANPIX NRK, her illustrert ved den kjente kommentato­rduoen, Jann Post, til høyre, og ekspert Torgeir Bjørn, mister flere rettighete­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway